Controale de amploare în abatoarele din Germania. Poliția: "Muncitorii români, plătiți cu mult sub salariul minim"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Mai mulți români care lucrau la o fabrică de procesare a cărnii din Germania erau plătiți cu mult sub salariul minim de 9,60 euro / oră și lucrau peste programul stabilit de lege. Neregulile au fost constatate de autoritățile care au demarat ample controale ce vizeaza companiile din industria de prelucrare a cărnii.  

Agenții departamentul de control financiar și al muncii din cadrul Biroului Vamal (Zoll) din Köln a efectuat marți, 9 noiembrie, o inspecție de amploare la o companie de procesare a cărnii din districtul Rhein-Erft (landul Renania de Nord-Westfalia). Scopul acțiunii a fost de a verifica dacă angajații lucrează legal și li se respectă drepturile prevăzute de lege.

Astfel, potrivit unui comunicat al Poliției, peste 70 de angajați de la Zoll au chestionat 114 angajați ai companiei privind relațiile de muncă și modul în care aceștia își desfășoară activitatea. În plus, toate cărțile de identitate prezentate au fost verificate pentru autenticitate cu ajutorul unui dispozitiv special pentru verificarea documentelor.

Majoritatea muncitorilor erau români și unguri

 

"În timpul controalelor efectuate am întrebat în detaliu despre salariu și orele lucrate pentru a ne asigura că angajații primesc salariul minim la care au dreptul. Unii dintre muncitori, care provin în principal din România și Ungaria, au declarat că lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână și că sunt plătiți cu mult sub salariul minim de 9,60 euro pe oră", a declarat Jens Ahland, purtător de cuvânt al Biroului Vamal din Köln.

Odată cu intrarea în vigoare a legii pentru îmbunătățirea securității și condițiilor de muncă (Arbeitsschutzkontrollgesetz), a fost introdusă interdicția subcontractării în industria cărnii.

Aceasta înseamnă că de la 1 ianuarie 2021, în întregul lanț de procesare al industriei cărnii (abatorizare, tăiere și prelucrare a cărnii), nu mai pot fi angajați salariați de la terți sau persoane care desfășoară activități independente.

Autoritățile trebuie acum să verifice documentele companiei 

 

Pentru a confirma spusele angajaților, oamenii legii trebuie acum să verifice și documentele companiei.

"Dacă toate persoanele găsite la fabrică au fost înregistrate în mod corespunzător la asigurările sociale de către angajator și dacă salariul minim este plătit, poate fi spus doar după evaluarea informațiilor angajaților și a documentelor companiei", a precizat Ahland.

Autoritățile responsabile au demarat în ultima perioadă mai multe controale pentru a verifica dacă se respectă normele în vigoare. Astfel, auditurile efectuate în anumite industrii sunt un instrument important pentru reducerea numărului muncitorilor nedeclarați și pentru respectarea drepturilor muncitorilor angajați legal.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel