Continuă umilința pentru armata lui Putin, care abandonează treptat marele oraș Melitopol în fața contraofensivei fulgerătoare a Kievului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Continuă umilința pentru armata lui Putin, care abandonează treptat marele oraș Melitopol în fața contraofensivei fulgerătoare a Kievului / Foto: Unsplash
Continuă umilința pentru armata lui Putin, care abandonează treptat marele oraș Melitopol în fața contraofensivei fulgerătoare a Kievului / Foto: Unsplash

Umilința pentru trupele lui Putin continuă, deoarece acestea încep să abandoneze marele oraș Melitopol în fața contraofensivei fulgerătoare a Kievului.

Primarul orașului a declarat că trupele rusești se retrag din zona Zaporojia, în sudul Ucrainei. Primarul Ivan Fedorov a scris pe Telegram că trupele rusești se îndreaptă spre Crimeea, anexată de Moscova.  

Au fost raportate coloane de echipament militar la un punct de control din Chonhar, un sat care marchează granița dintre peninsula Crimeea și Ucraina continentală.

 

Trupele rusești s-au retras chiar și din primul oraș cucerit de lângă Rusia

 

Acest lucru vine în contextul în care trupele rusești s-au retras și din zonele din regiunea nord-estică Harkov, inclusiv din Vovchansk, un oraș aflat la doar 3 kilometri de Rusia, confiscat în prima zi a războiului.

Oficialii ucraineni au publicat imagini cu forțele lor care ard steaguri rusești și inspectează tancuri abandonate și carbonizate, în timp ce respingerea țării continuă. 

Într-o înregistrare video, gărzile de frontieră au rupt un afiș pe care scria: "Suntem un singur popor cu Rusia", conform Daily Mail.

 

Rușii 'au plecat ca vântul'

 

În satul Chkalovske din regiunea Kharkiv, recent eliberat, Svitlana Honchar a declarat că plecarea rușilor a fost bruscă și rapidă.

'Au plecat ca vântul', a declarat Honchar marți, după ce a încărcat cutii de conserve cu ajutoare alimentare în mașina ei. 'Au fugit prin orice mijloace au putut'.

Ea a explicat că unii ruși 'încercau să recupereze' după ce au fost lăsați în urmă în retragerea precipitată. De asemenea, s-a raportat că a fost haos din cauza retragerii trupelor rusești - și a afirmațiilor că acestea se predau în masă.

 

 

Kievul încearcă să convingă și mai mulți soldați ruși să renunțe

 

Iar Kievul încearcă să convingă și mai mulți soldați ruși să renunțe, lansând obuze pline de fluturași înaintea avansării lor, potrivit ministrului adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar.   

Pe fluturași scrie: "Rușii vă folosesc drept carne de tun. Viața voastră nu înseamnă nimic pentru ei. Nu aveți nevoie de acest război. Predați-vă forțelor armate ale Ucrainei".

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, a declarat că forțele ucrainene desfășoară 'măsuri de stabilizare' pe teritoriile recucerite în sud și est, și adună trupe rusești, 'sabotori' și presupuși colaboratori.

 

Zelenskyy a promis să restabilească normalitatea în zonele eliberate

 

'Este foarte important ca, împreună cu trupele noastre, cu steagul nostru, viața obișnuită, normală să intre pe teritoriul degajat', a spus el, citând un exemplu despre cum oamenii dintr-un sat au început deja să primească plata pensiilor după luni de ocupație.

În urma retragerii, autoritățile ucrainene s-au deplasat în mai multe zone pentru a investiga presupusele atrocități comise de trupele ruse împotriva civililor.

Începând de sâmbătă, poliția regională din Harkov a raportat în repetate rânduri că ofițerii locali de aplicare a legii au găsit cadavre de civili cu semne de tortură pe teritoriile deținute anterior de Rusia. Nu a fost posibil să se verifice declarațiile acestora.

Marți, poliția regională a afirmat că trupele rusești au amenajat "o cameră de tortură" la secția de poliție locală din Balakliya, un oraș cu 25.000 de locuitori, care a fost ocupat din martie până săptămâna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel