Consulul României în Afganistan, împușcat de talibani în timpul evacuării unor cetățeni afgani

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

O vestă antiglonț l-a salvat de la moarte sigură pe consulul român din Afganistan. Demnitarul a fost împușcat de un taliban.

S-a întâmplat acum două săptămâni, la intrarea pe aeroportul din Kabul, în timpul încercării de evacuare a unor cetățeni afgani. Din cauza ploii de gloanțe, grupul însoțit de consulul nostru nu a reușit să intre în aeroport, însă a părăsit țara mai târziu, trecând o graniță terestră.

Consulul este acum în afara oricărui pericol.

Pe 20 august situația era deja gravă în preajma aeroportului din Kabul. Acolo ajunsese un grup de afgani după un drum de câțiva kilometri. Consulul român îi așteptă la poarta aeroportului. A avut loc o ambuscadă, iar diplomatul nostru a fost împuscat. Cetățenii afgani au scăpat cu fuga.

"Întunericul se lăsase și trebuia să folosească o lanternă colorată. La momentul respectiv a început să se tragă foarte puternic, auzeam prin telefon împușcăturile care erau din ce în ce mai dese. Se încerca contactarea acestui grup inclusiv prin apeluri verbale pentru liderul acestui grup. S-a decis din nou să fie blocate toate intrările. În seara respectivă, grupul nu a mai putut să intre în aeroport, deși se afla la o distanță destul de mică. În acel context, un glonț rătăcit l-a atins și pe consulul nostru, dar, din fericire, nu a avut niciun fel de repercusiuni pentru că purta echipament de protecție", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, potrivit Știrile ProTV.

România a evacuat jurnaliști, colaboratori și studenți afgani cu burse 

 

Pe 26 august un alt grup de afgani a fost împiedicat să intre în aeroport printr-un atentat care a produs mai multe victime.

Astfel, 156 de jurnaliști, magistrați și studenți afgani cu burse de învățământ în România au fost evacuați în Pakistan pe cale terestră. Printre ei sunt și 53 de copii mici și adolescenți. Cu toții vor ajunge în România, unde vor putea solicita azil.

80 de cetățeni afgani au fost evacuați duminică din Afganistan de reprezentanții statului român. Pe cale terestră, ei au ajuns în Pakistan de unde vor lua un avion către România.

Cei 80 de cetățeni afgani sunt foști colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituționale (CCI), convocate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, până în prezent au fost evacuați 156 de cetățeni afgani. Aceștia vor fi transportați la București.

Pe lista cu persoane evacuate mai sunt 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și 7 cetățeni ai unor state aliate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel