Condițiile impuse de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Moscova ar putea fi pregătită să negocieze”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis că Moscova ar putea fi pregătită să negocieze încheierea războiului din Ucraina atât timp cât Occidentul îndeplinește anumite condiții.

La mai bine de opt de când președintele rus Vladimir Putin a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie, Kremlinul a transmis, prin vocea lui Serghei Lavrov, că este dispus că negocieze pentru încetarea focului în țara vecină.

Deși Moscova a sperat inițial la o victorie rapidă, invazia a scos la iveală slăbiciuni în armata lui Putin care au estompat câștigurile Kremlinului, relatează Știrile PRO TV. În plus, Ucraina a primit sprijin din partea Occidentului, sprijinind eforturile de apărare și permițând armatei sale să lanseze o contraofensivă puternică pentru a recupera teritoriul ocupat.

În timp ce luptele continuă, negocierile dintre cele două națiuni est-europene au intrat în impas. Ucraina, care a înregistrat un succes surprinzător, a sugerat că armata sa va continua să lupte până când Rusia va fi complet alungată de pe teritoriul său. Între timp, Rusia a semnalat un interes scăzut pentru a pune capăt războiului, în ciuda faptului că se confruntă cu pierderi tot mai mari.

Cu toate acestea, Lavrov a discutat despre posibilitatea unor negocieri între Rusia și Occident în timpul unui interviu la televiziunea de stat rusă, a relatat RIA Novosti, citată de Newsweek.com. Astfel, ministrul rus de Externe a declarat că Rusia este "întotdeauna pregătită să îi asculte pe colegii noștri occidentali dacă aceștia vor mai face o cerere pentru a organiza un dialog".

 

Condițiile Rusiei pentru Occident

 

El a numit două condiții pe care Occidentul ar trebui să le accepte pentru ca negocierile să aibă succes.

Lavrov a spus că Occidentul ar trebui să "țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa". Rusia, de ani de zile, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe care Kremlinul o consideră o amenințare la adresa intereselor sale de securitate.

Putin ar cere probabil neutralitatea Ucrainei în timpul negocierilor. De-a lungul conflictului, mai multe națiuni est-europene, inclusiv Finlanda - care are o graniță comună cu Rusia - au făcut eforturi pentru a adera la NATO, consolidând organizația și dând o lovitură sferei de influență a Rusiei. Statele Unite au semnalat reticența de a permite aderarea Ucrainei în condițiile actuale.

În al doilea rând, Occidentul ar trebui "să ne ofere niște abordări serioase care să ajute la dezamorsarea tensiunilor", a declarat Lavrov. El nu a oferit detalii cu privire la modul exact în care Occidentul ar putea face acest lucru, deși Rusia a acuzat anterior "adversarii" că au adâncit tensiunile prin sprijinul acordat Ucrainei și prin sancțiunile care au slăbit economia Moscovei.

"Dacă vom fi abordați cu propuneri realiste bazate pe principiile egalității și respectului reciproc al intereselor, care vizează găsirea unor compromisuri și un echilibru al intereselor tuturor țărilor din această regiune, nu va fi cazul, așa cum a fost întotdeauna în trecut", a spus Lavrov.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a mai declarat sâmbătă că orice negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar trebui să aibă loc mai întâi cu SUA, despre care a spus că are un "vot decisiv", potrivit TASS.

"Kievul are un președinte, un președinte ucrainean legitim, domnul Zelenski, și este teoretic posibil să se ajungă la orice acord cu el, dar, ținând cont de experiența din martie, aceste acorduri nu înseamnă nimic, deoarece pot fi imediat anulate la dictatul din exterior", a spus Peskov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel