Concursul „Zilele Limbii Române în Italia” şi-a desemnat câştigătorii

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Concursul „Zilele Limbii Române în Italia” şi-a desemnat câştigătorii. FOTO: Facebook @Villaggio Romeno
Concursul „Zilele Limbii Române în Italia” şi-a desemnat câştigătorii. FOTO: Facebook @Villaggio Romeno

Prima ediţie a evenimentului „Zilele Limbii Române în Italia”, o iniţiativă a Asociaţiei italo-române „Villaggio Romeno”, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi „Cenaclul de la Roma”, şi-a desemnat câştigătorii în cadrul concursului la care au luat parte peste 30 de români care locuiesc în Italia.

„30 de concurenţi din toată Italia, peste 800 de volume în limba română destinate comunităţii din Peninsulă, 6 zile de sărbătoare - iată doar câteva detalii ale evenimentului 'Zilele Limbii Române', prima ediţie, care s-a încheiat duminică, 28 august 2022, la Villa Fornarola de la porţile Romei, cu un concert folk de excepţie, susţinut de artişti români şi italieni. Manifestarea, organizată la iniţiativa Asociaţiei Villaggio Romeno (Satul Românesc) din Pavona s-a bucurat de prezenţa exponenţilor instituţiilor diplomatice, ecleziastice, culturale şi de învăţământ din ambele ţări. Artişti şi poeţi români şi italieni, alături de un public călduros, s-au reunit ‘sub cupola limbii române, în Cetatea eternă' (...) Zilele Limbii Române au fost marcate astfel de un concurs online cu premii, intitulat 'Ce înseamnă pentru mine limba română?'. La categoria Texte/Adulţi, câştigătoare a fost desemnată poeta Lăcrămioara Maricica Niţă, din Roma. La categoria Juniori, au fost desemnaţi doi câştigători: la Secţiunea 'Desen', Kevin, un băiat român de 5 ani şi Alexandru Stănilă, la Secţiunea 'Texte'”, au anunţat, marţi, organizatorii, într-un comunicat de presă.

Mesajul care a fost premiat la categoria "Adulţi", ca răspuns la întrebarea "Ce înseamnă pentru mine limba română?" a fost: "Pentru cine locuieşte departe de ţară, Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare zi; atunci când îţi faci rugăciunea de dimineaţă, când îţi mângâi copilul, când îi povesteşti despre bunici şi locurile natale sau chiar şi atunci când pe masă îi aşezi o farfurie cu mâncare tradiţională, făcută după reţeta mamei sau a bunicii. Ziua Limbii Române o sărbătorim de fiecare dată când deschidem o carte scrisă în dulcele grai românesc. Limba Română poţi doar să o iubeşti, indiferent de locul unde te afli. Departe de ţara ta, îţi faci casă din Limba Română!"

 

A fost demarată o acţiune de promovare a literaturii şi lecturii în limba română



De asemenea, au arătat organizatorii, în cadrul evenimentului a fost demarată o acţiune de promovare a literaturii şi lecturii în limba română, printr-o campanie de donaţii de cărţi destinată elevilor şi familiilor de români din zona Roma - Lazio.

"Campania, care se va desfăşura pe parcursul următoarelor luni, a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi se intituleaz㠑Limba română...dintr-o carte'.  Opt instituţii de învăţământ din judeţul Mureş, sub coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, au donat un fond impresionant de carte comunităţii de români din Lazio. E vorba de peste 800 de volume în limba română (manuale, dicţionare, cărţi de literatură clasică românească şi internaţională pentru adulţi şi copii)", au precizat iniţiatorii.

Punctul culminant al Zilelor Limbii Române a fost concertul folk, de duminică seara, însoţit de momente literare şi ceremonia de premiere a concursului.

"Formaţia Emisfera, alcătuită din artişti din Italia, a interpretat şlagăre cu care a crescut o întreagă generaţie de români, precum 'Rugă pentru părinţi' sau 'Andrii Popa'. Oaspeţi de excepţie au fost Evandro şi Luca Rossetti, italieni îndrăgostiţi de România, care au emoţionat publicul cu melodii din repertoriul propriu şi din repertoriul Cenaclului Flacăra. Evandro Rossetti, născut la Roma, medic stomatolog de profesie, are o legătură foarte puternică cu România: mama sa, Maria, a fost originară din Bucureşti. Evandro Rossetti a trăit în România în anii '70 şi a fost unul din primii membri ai Cenaclului 'Flacăra'. Este co-autor al celebrului cântec 'Cosma Răcoare', care a revoluţionat muzica folk  românească. În 2010 a lansat albumul 'Cosma Răcoare ... şi Alte Povestiri'. Colaborează pe plan artistic cu fiul său, Luca (vocal/ chitară), care i-a moştenit talentul şi dragostea pentru România", se mai subliniază în comunicat.

 

Au mai fost acordate trei diplome pentru promovarea limbii române în Italia



În cadrul evenimentului, momentele literare prezentate de scriitorul Valeriu Barbu au fost pregătite de Cenaclul de la Roma.

"Au recitat poezii despre limba română şi creaţii proprii: scriitoarele Luminiţa Maricica Niţă şi Camelia Morda Baciu şi două reprezentante ale noii generaţii, Irina Mitrof şi Theodora Şurubariu. Prezentatoarea spectacolului a fost Lucia Ileana Pop, profesor de limba română în Italia. Un moment inedit a fost  incursiunea explicativă legată de prezenţa dacilor pe teritoriul localităţii Albano, prezentată de Roberto Alessandrini, de la grupul de evocare istorică Legio II Parthica Severiana Albana", mai precizează comunicatul.

Spectacolul s-a bucurat de prezenţa Marianei Olteanu, consul la Consulatul General al României la Roma, care a transmis şi salutul ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, a preotului paroh Daniel Şurubariu în reprezentanţa Episcopiei Ortodoxe a României din Italia, a inspectorului şcolar general al Judeţului Mureş, prof. dr. Sabin Gavril Păşcan şi a directorului Şcolii Gimnaziale "Friedrich Schiller" din Târgu Mureş, prof. Dana Maria Bendriş.  

"Vreau să mulţumesc tuturor celor care au participat la eveniment şi în mod special reprezentanţilor asociaţiilor de români prezenţi, prietenilor şi susţinătorilor din Italia şi România", a declarat Luciana Luduşan, organizator al manifestării, cea care a primit o diplomă de merit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş

În cadrul ceremoniei de premiere, au mai fost acordate trei diplome pentru promovarea limbii române în Italia şi din partea Asociaţiei Europaeus, Elena Postelnicu (Radio România Actualităţi), Lăcrămioara Niţă (pentru proiectul "Te provoc la o carte") şi Luciana Luduşan (Asociaţia Villaggio Romeno).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel