Ciucă, la Ziua Marinei: "Conflictul de lângă noi arată necesitatea unei armate moderne"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, luni, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.

„Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale Române, sărbătoare a marinarilor militari și civili, a constructorilor navali și a lucrătorilor portuari, are valoare de simbol pentru români, pentru care Marea Neagră, fluviul Dunărea și râurile care brăzdează întinsul țării au reprezentat elemente esențiale de referință ale unui spațiu de existență și de identitate națională. Este prilej să ne cinstim înaintașii, să aducem omagiul nostru eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape”, a transmis Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că își amintește clipele petrecute alături de marinarii români atât pe mare, cât și la diferite activități desfășurate în poligoanele sau porturile militare, în calitate de ofițer al Armatei României și ulterior de șef al Statului Major al Apărării sau de ministru al apărării naționale.

„De ziua lor, marinarii din Forțele Navale au dovedit din nou în fața românilor profesionalismul și măiestria, calități care i-au consacrat ca simbol al securității naționale la mare și fluviu și ca parteneri de încredere pentru aliați”, a mai spus premierul României.

Ciucă sprijină modernizarea armatei

 

Nicolae Ciucă a vorbit, în mesajul său, și despre contextul dificil din prezent, Marea Neagră fiind graniță cu Ucraina, țară aflată de război.

„În contextul dificil pe care îl traversăm, regiunea Mării Negre a devenit zonă de interes strategic a NATO, prin noul Concept Strategic al Alianței adoptat la summitul de la Madrid, în timp ce Congresul Statelor Unite a luat în dezbatere noua lege bipartizană ce consacră Strategia SUA pentru Marea Neagră. Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe și în continuă evoluție, este vitală pentru garantarea securității noastre, a tuturor. Prin misiunile indeplinite cu succes, Romania contribuie la asigurarea libertății de navigație, libertății comerțului și circulației în Marea Neagră și la siguranța traficului naval, dovedind capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității in regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean. Conflictul din apropierea granițelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație. Perioada recentă a consfințit accelerarea procesului de modernizare a Forțelor Navale atât pentru a răspunde cerințelor ce revin acestei importante categorii de forțe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate față de NATO și UE, cât și pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internațional. Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României și Forțelor Navale Române. Caracteristicile mediului de securitate din zona Mării Negre, precum și participarea României în cadrul structurilor de securitate ale NATO și Uniunii Europene, au determinat în mod inevitabil transformarea conceptuală, structurală și de acțiune a instituției”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a avut și un mesaj pentru marinari.

„Ați dovedit, în nenumărate rânduri capacitatea acestui popor de a da oameni curajoși și performanți, capabili să înfrunte vicisitudinile mării și ale vieții de marinar. Ați reprezentat cu profesionalism și onoare țara în cadrul tuturor misiunilor încredințate peste hotare și de fiecare dată, la întoarcerea în țară, ați putut raporta cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”. Multumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile și importurile Ucrainei, greu încercata în război, prin Portul Constanța și alte facilități portuare și prin tranzitul bunurilor pe teritoriul țării noastre, direct sau prin Republica Moldova. Ne-am asumat o sarcină în care Forțelor Navale Române le revine un rol important de a-și demonstra măiestria și capacitatea de cooperare cu aliații pentru a atinge dezideratele. Pentru tot ce faceti, aveți prețuirea și întregul sprijin al Guvernului României! Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile și Vânt din pupa! Și pentru că astăzi este și una dintre cele mai mari sărbători creștine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care își serbează onomastica”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă, în mesajul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel