Cinci obiceiuri care accelerează îmbătrânirea. Stresul constant deteriorează sănătatea

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cinci obiceiuri care accelerează îmbătrânirea. Stresul constant deteriorează sănătatea. Sursa foto: freepik.com
Cinci obiceiuri care accelerează îmbătrânirea. Stresul constant deteriorează sănătatea. Sursa foto: freepik.com

În viața  de zi cu zi, avem  obiceiuri care, deși pot părea inofensive, au un efect semnificativ asupra sănătății noastre, fiind una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature.

Îmbătrânirea este un proces natural pe care toți îl experimentăm de-a lungul vieții. Cu toate acestea, putem influența ritmul cu care corpul nostru îmbătrânește prin acțiunile și alegerile noastre zilnice. 

Neaplicarea protecției solare, fumatul sau consumul insuficient de apă sunt doar câteva dintre aceste obiceiuri care pot contribui la creșterea vitezei cu care îmbătrânim. Îmbătrânirea prematură nu afectează doar aspectul nostru fizic, dar poate avea și un impact semnificativ asupra sănătății.  Prin urmare, este de mare importanță cunoașterea și corectarea acestor comportamente pentru a duce o viață mai sănătoasă.

1. Expunerea neprotejată la soare

Unul dintre principalii acceleratori ai îmbătrânirii este expunerea excesivă la soare fără protecție. Potrivit unui studiu, razele ultraviolete (UV) dăunează pielii și pot provoca riduri, pete și îmbătrânire prematură. Utilizarea regulată a protecției solare și luarea măsurilor de protecție, cum ar fi purtarea pălăriilor și a îmbrăcămintei cu mâneci lungi, sunt esențiale pentru a preveni aceste daune.

2. Fumatul. Renunțarea la fumat aduce beneficii imediate sănătății.

Tutunul are un efect asupra elastinei pielii, care provoacă ridurile premature. Riscul de apariție a ridurilor pentru femeile care fumează este aproape triplu față de cel al celor care nu consumă tutun și dublu pentru bărbați. În plus, fumatul este legat de boli grave, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

3. Lipsa somnului 

Somnul este esențial pentru regenerarea celulară și repararea țesuturilor. Lipsa cronică de somn poate duce la îmbătrânirea prematură, provocând cearcăne, piele ternă și riduri premature. Stabilirea unei rutine de somn adecvate și odihna suficientă sunt esențiale pentru menținerea unui aspect tânăr și sănătos.

4. Nu beam suficientă apă

Hidratarea adecvată este esențială pentru a menține pielea sănătoasă și strălucitoare. Însă, lipsa apei poate duce nu doar la uscarea pielii, riduri mai pronunțate și un aspect plictisitor, dar poate influența și dezvoltarea bolilor cronice și îmbătrânirea prematură. Consumul suficient de apă pe tot parcursul zilei este una dintre cele mai simple modalități de a menține un aspect tineresc.

5. Stres constant 

Stresul cronic poate avea efecte negative asupra sănătății generale, inclusiv îmbătrânirea prematură. Stresul eliberează hormoni care pot deteriora pielea și părul și este, de asemenea, legat, de bolile de inimă. Stresul constant poate crește riscul de a suferi un atac cardiovascular.

Practicarea tehnicilor de management al stresului, precum meditația și exercițiile fizice, petrecerea timpului în aer liber sau cu prietenii, sunt câteva dintre cheile pe care medicii le propun pentru menținerea tinereții și a sănătății inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel