Cifre oficiale. Prezența românilor din Diaspora la vot, scădere de aproape trei ori într-un singur an

Peste 262.000 de cetăţeni români au votat în străinătate, până duminică, în jurul orei 22.00, ora României, la alegerile parlamentare. Comparativ, în urmă cu un an, la alegerile prezidențiale au votat 675.348 de persoane, așadar prezența a fost una foarte mică. 

Pandemia, restricțiile sau poate dezamăgirea au dus la o prezență extrem de slabă la vot pentru românii din Diaspora. Nici la nivel național lucrurile nu au stat însă mai roz. 

Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 dintre voturile din străinătate au fost exprimate prin corespondenţă.

În Spania, ţara cu una dintre cele mai mari comunităţi de români din străinătate, au fost organizate 140 de secţii de votare, în care şi-au exprimat opţiunile electorale peste 33.000 de alegători.

Citește și Românii din Diaspora, prezență la vot de două ori mai mare față de alegerile din 2016

În Italia, unde au fost organizate 137 de secţii, au votat peste 48.000 de români, iar în Marea Britanie, respectiv Germania au votat peste 30.000 de români. În Franţa, peste 11.000 de români s-au prezentat la urne, iar în Republica Moldova - peste 37.000.

O participare mult mai mică decât la alegerile prezidențiale de anul trecut (peste 928.294 în străinătate), dar mai bună decât la precedentele alegeri parlamentare din 2016 (106.038 români).

 

748 de secţii organizate în străinătateRomânii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate.

Secţiile de votare sunt deschise între orele locale 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea prelungirii programului până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora închiderii urnelor se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara acestuia, pentru a intra în localul de vot.

Ministerul recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare.

Informaţii despre scrutin sunt disponibile pe site-ul www.mae.ro, într-o secţiune dedicată, care cuprinde şi harta interactivă a secţiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică - 0040214312065, cu tarif normal, disponibilă permanent până pe 7 decembrie, ora 20,00. 

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy