China se plânge că e „defăimată”, după ce a fost acuzată de SUA că spionează cercetările pentru vaccinul anti-Covid

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
sursa foto: OncoGen / Facebook
sursa foto: OncoGen / Facebook

China a reproşat Statelor Unite că o „defăimează”, după ce Washingtonul a acuzat Beijingul de spionarea cercetărilor americane pentru obţinerea unui vaccin anti-Covid.

FBI a acuzat zilele trecute hackeri, cercetători şi studenţi apropiaţi Chinei de furtul unor informaţii din institute universitare şi laboratoare publice americane, în folosul Beijingului.

Mai exact, conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, FBI şi Departamentul american pentru Securitate Internă au elaborat un raport care arată că hackeri şi agenţi de spionaj din China depun eforturi să sustragă date despre cercetări din SUA pentru dezvoltarea unor vaccinuri ori tratamente anticoronavirus.

China încearcă să obţină astfel „prin mijloace ilicite informaţii valoroase din sfera proprietăţii intelectuale şi date de sănătate publică despre vaccinuri, tratamente şi analize", arată o schiță a raportului care ar urma să fie prezentat peste câteva zile.

„Încercările Chinei de a lua la ţintă aceste sectoare reprezintă o ameninţare gravă pentru răspunsul ţării noastre la Covid-19", a precizat FBI.

 

China se disculpă şi spune că, de fapt, americanii sunt cei care fură

 

„China îşi exprimă nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă faţă de această defăimare americană", a replicat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Aceste noi acuzaţii din partea administraţiei Trump tensionează şi mai mult relaţiile dintre cele două superputeri în chestiunea noului coronavirus.

„Judecându-le antecedentele, Statele Unite sunt cele care au efectuat cele mai mari operaţiuni de furt pe internet la scară mondială", a declarat Zhao într-o conferinţă de presă.

 

„China se află în fruntea cercetării în materie da vaccinuri”

 

Mai multe companii farmaceutice chineze s-au lansat de la debutul epidemiei de Covid-19 în elaborarea unui vaccin. Cel puţin trei au început deja teste clinice pe oameni.

„China se află în fruntea cercetării în materie da vaccinuri şi a tratamentului împotriva Covid-19. Ca urmare, ea are mai multe motive decât oricine altcineva să se ferească de furt de informaţii pe internet", a subliniat Zhao Lijian.

De câteva săptămâni, preşedintele american Donald Trump acuză autorităţile chineze că au ascuns amploarea epidemiei, apărută la sfârşitul anului 2019 în oraşul Wuhan din centrul Chinei, facilitând astfel propagarea.

Beijingul respinge acuzaţiile şi susţine că a transmis cel mai rapid posibil toate informaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi altor ţări, inclusiv Statelor Unite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel