China intensifică pregătirile în caz de război, declară Xi Jinping. Președintele spune că „securitatea națiunii este din ce în ce mai instabilă și incertă”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
China intensifică pregătirile în caz de război, declară Xi Jinping. Președintele spune că „securitatea națiunii este din ce în ce mai instabilă și incertă”
China intensifică pregătirile în caz de război, declară Xi Jinping. Președintele spune că „securitatea națiunii este din ce în ce mai instabilă și incertă”

China se va concentra pe pregătirea pentru un posibil război, deoarece securitatea țării este "din ce în ce mai instabilă și incertă", a declarat președintele Xi Jingping.

Beijing își va consolida acum în mod cuprinzător antrenamentul militar și pregătirea pentru orice posibil război, a declarat astăzi Xi, potrivit televiziunii de stat CCTV. 

 

Xi: Securitatea Chinei este din ce în ce mai instabilă și mai incertă

 

Avertismentul său vine în contextul în care Xi a cerut luna trecută o dezvoltare militară mai rapidă, "încredere în sine și putere" în tehnologie și apărarea intereselor Chinei în străinătate, ceea ce crește probabilitatea unui nou conflict.

Anunțul lui Xi potrivit căruia China se va concentra pe pregătirea pentru un război va crește temerile că națiunea ar putea invada insula Taiwan, care se autoguvernează și pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa.

China, care are a doua cea mai mare economie și armată din lume, a amenințat în repetate rânduri că va anexa Taiwanul prin forță dacă va fi necesar.

Luna trecută, Partidul Comunist Chinez a adăugat în constituția sa o linie privind "opoziția fermă și descurajarea" independenței Taiwanului și "implementarea fermă a politicii o țară, două sisteme", formula prin care intenționează să guverneze insula în viitor.

 

Dacă Taiwanul va fi atact de China, conflictul ar atrage sigur Statele Unite

 

În cazul în care China atacă Taiwanul, conflictul ar atrage aproape sigur Statele Unite, care furnizează Taiwanului arme defensive și care sunt obligate prin lege să trateze amenințările la adresa insulei ca pe o chestiune de "îngrijorare gravă", împreună cu aliații săi din tratat, cel mai important și cel mai apropiat din punct de vedere geografic fiind Japonia.

Aceasta vine după ce China a desfășurat cele mai mari exerciții militare în jurul Taiwanului după o vizită recentă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Călătoria a înfuriat Beijingul, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei.

China a răspuns vizitei cu exerciții militare considerate ca fiind o repetiție a unei blocade a insulei. 

 

China ar putea lua prin surprindere lumea întreagă și ar putea invada Taiwanul chiar în acest an

 

Luna trecută, șeful operațiunilor navale ale SUA, amiralul Michael Gilday, a avertizat că China ar putea lua prin surprindere Washingtonul și lumea întreagă și ar putea invada Taiwanul chiar în acest an.

Pe fondul exercițiilor militare aeriene și maritime de pe coasta Taiwanului, Gilday a declarat: "Nu este vorba doar de ceea ce spune Jinping, ci de modul în care chinezii se comportă și de ceea ce fac. Ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani este că și-au îndeplinit fiecare promisiune pe care au făcut-o, chiar mai devreme decât au spus că o vor face'. 

Gilda a avertizat că China ar putea invada Taiwanul în cursul acestui an sau în 2023.   

De asemenea, a mai spus: 'Nu pot exclude această posibilitate. Nu intenționez deloc să fiu alarmist spunând asta. Doar că nu putem să ne dorim să nu se întâmple asta', conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel