Cehia. Manifestaţie anti-restricţii la Praga, în timp ce spitalele se umplu cu bolnavi COVID-19

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Mii de persoane au protestat duminică la Praga împotriva restricţiilor antiepidemice, în timp ce multe spitale din Republica Cehă au suspendat intervenţiile care nu sunt urgente pentru a face faţă uneia dintre cele mai ridicate rate din lume a înmulţirii cazurilor de COVID-19, relatează Reuters.

Adunaţi într-un parc din centrul capitalei Praga, protestatarii purtau drapele cehe şi scandau sloganuri precum: ''Să ne vaccinăm ? Doar peste cadavrele voastre!''.

În faţa valului de infectări, care săptămâna aceasta a trecut şi de 25.000 pe zi (la o populaţie de circa 10,3 milioane), guvernul ceh în exerciţiu a declarat joi stare de urgenţă şi a înăsprit restricţiile antiepidemice, interzicând inclusiv târgurile de Crăciun, una dintre temele protestului desfăşurat duminică.

Spitalele cehe, inclusiv spitalul Motol din Praga, cel mai mare al ţării, au suspendat operaţiile planificate ce nu sunt urgente şi au limitat alte îngrijiri, după ce numărul pacienţilor COVID-19 s-a dublat în ultimele trei săptămâni, ajungând la circa 6.000.

Premierul desemnat, Petr Fiala, a îndemnat duminică populaţia să se vaccineze, în condiţiile în care numai 58,5% dintre cehi sunt vaccinaţi anti-COVID-19, faţă de media UE de 65,8%.

Îngrijorarea este amplificată şi de noua variantă sud-africană a coronavirusului, Omicron, un prim caz fiind deja confirmat în Republica Cehă.

Proteste de amploare și în Austria

 

 

Un număr de aproximativ 40.000 de persoane au ieşit sâmbătă pe străzi în Austria pentru a protesta împotriva măsurilor guvernului de combatere a pandemiei de COVID-19 şi în special a planurilor guvernului de a introduce obligativitatea vaccinării anti-COVID-19, transmite dpa.

Poliţia a informat că până la 30.000 de persoane au mărşăluit în al doilea oraş ca mărime al Austriei scandând "Pace, libertate, fără dictatură". Astfel că cea mai mare manifestaţie de protest a avut loc în orașul Graz. 

Cu toate acestea au avut loc proteste în mai multe orașe din țară. Astfel, la St Poelten, Klagenfurt şi Innsbruck, majoritatea manifestațiilor au fost paşnice, însă cei mai mulți participanţi nu purtau măşti, în plină amenințare cu moua tulpină a coronavirusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel