CEDO solicită de URGENȚĂ guvernului Italiei să ofere sprijin migranților

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Țările din Europa se confruntă cu problema migrantilor din Africa (Sursa foto: Agerpres)
Țările din Europa se confruntă cu problema migrantilor din Africa (Sursa foto: Agerpres)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut marţi guvernului italian 'să ia toate măsurile necesare cât mai repede posibil' pentru a oferi migranţilor de la bordul navei Sea-Watch 3 îngrijiri medicale, apă şi hrană, informează AFP.

Organizaţia neguvernamentală Sea-Watch a anunţat marţi că a sesizat CEDO împotriva Italiei după refuzul acesteia de a primi 47 de migranţi salvaţi în Mediterană cu zece zile în urmă de nava Sea-Watch 3, blocată în prezent în largul Siciliei.

Ministrul de interne italian Matteo Salvini, care a închis porturile ţării sale pentru migranţi, făcând din aceasta vârful de lance al activităţii sale, a avertizat că aceştia pot debarca doar cu condiţia să plece în Germania sau în Olanda, ceea ce organizaţia neguvernamentală a denunţat ca pe o 'luare de ostatici politică'.

Vezi și: Salvini, REACȚIE după acuzația de sechestrare de persoane: "Frică? ZERO"

Sea-Watch, al cărei vas navighează sub pavilion olandez, susţine că navele aflate în situaţii primejdioase 'trebuie să fie primite în cel mai apropiat port sigur', în temeiul legilor care guvernează apele internaţionale.

În decizia sa, CEDO, componenta juridică a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg, 'nu a acceptat cererea reclamanţilor de a fi debarcaţi' în Italia, se menţionează într-un comunicat al curţii. Dar ea a solicitat guvernului italian 'să ia toate măsurile necesare cât mai curând posibil pentru a oferi tuturor solicitanţilor asistenţă medicală adecvată, hrană, apă şi aprovizionarea cu produse considerate de bază'.

Printre migranţi figurează 15 minori neînsoţiţi pentru care CEDO solicită Romei 'asistenţă juridică adecvată'.

Măsurile provizorii ale CEDO sunt 'măsuri de urgenţă care se aplică doar în cazul unui risc iminent de prejudicii ireparabile'. Dar curtea nu prevede decizii în viitorul apropiat cu privire la admisibilitate sau la fondul cauzei, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel