Cecenii care luptă pentru Ucraina spun că "este șansa de a-și elibera patria"

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Cecenii care luptă pentru Ucraina văd șansa de a-și "elibera" patria
Cecenii care luptă pentru Ucraina văd șansa de a-și "elibera" patria

Vorbind în zgomotul artileriei de pe linia frontului ucrainean, un soldat mascat a declarat că scopul său final este de a elibera un teritoriu aflat mai la est - republica rusă Cecenia.

Maga, pseudonimul său, face parte dintr-o unitate de luptători ceceni care ajută Ucraina să lupte împotriva trupelor rusești din estul Ucrainei.

Multe dintre rudele sale sunt, de asemenea, faimoase pentru cealaltă parte - puternicul lider cecen Ramzan Kadîrov se autointitulează "soldatul de jos" al președintelui rus Vladimir Putin și a trimis membri ai armatei sale personale în Ucraina pentru a lupta pentru ruși.

Kadîrov a fost, de asemenea, un critic vocal al performanțelor Rusiei în conflictul de până acum și a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina, ceea ce a tras un semnal de alarmă în Occident.

 

Cecenii care luptă în Ucraina o victorie în război ar putea declanșa căderea lui Kadîrov

 

Pentru cecenii aflați sub comanda armatei ucrainene, speranța este că o victorie în război ar putea declanșa o criză politică în Rusia și, odată cu aceasta, căderea lui Kadîrov, pe care unele guverne, inclusiv Statele Unite, l-au acuzat de încălcarea drepturilor omului.

Kadîrov a negat acuzațiile.

"Nu luptăm doar de dragul de a lupta", a declarat Maga, care a refuzat să își dea numele real din motive de securitate.

"Vrem să obținem libertate și independență pentru popoarele noastre", a adăugat el, referindu-se la ceceni și la alte minorități etnice din regiunea Caucazului.

Unitatea sa este unul dintre mai multe batalioane de etnici ceceni care și-au unit forțele cu Kievul, unele dintre ele începând din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova au cucerit teritorii în estul Ucrainei.

 

Cei mai mulți dintre luptători provin din Europa

 

Cei mai mulți dintre luptători provin din Europa, unde ei sau rudele lor s-au refugiat în timpul celor două războaie cecene care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice.

Membrii mai tineri sunt copii ai celor care au luptat sau au fost uciși în aceste conflicte, a spus Maga, în timp ce cei mai în vârstă au experiență directă de luptă.

Spre deosebire de trupele lui Kadîrov, care au postat pe rețelele de socializare videoclipuri despre isprăvile lor în Ucraina, ei păstrează un profil scăzut și spun că reputația brutală atât în Cecenia, cât și în Ucraina, a "Kadîrovilor", așa cum sunt cunoscuți, a pătat imaginea cecenilor.

Kadîrov spune că a pus capăt vărsării de sânge care a afectat Cecenia în cele două decenii care au urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991, restabilind relațiile loiale cu Kremlinul, distrugând militanții și reconstruind economia republicii, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel