EXCLUSIV  Ce trebuie să ştii dacă îţi duci copilul la şcoală în Spania

Anca Mihailov |
Data actualizării: | Data publicării:

Cei care se stabilesc în Spania și vor să-și ducă acolo copiii la școală trebuie să știe că înscrierea este relativ ușoară. Părinții trebuie să aducă certificatul de naștere din România și pe cel de empatronament – document ce atesta domiciliul copilului în Spania. Apoi trebuie doar să completeze foaia matricolă și să atașeze la dosar un set de opt fotografii. Înscrierea se face pe loc, iar copilul primește număr matricol.

Se poate opta pentru orice școală, iar conducerea unității de învățământ acceptă înscrierea, dacă există locuri disponibile. La fel ca în România, au prioritate la înscriere copiii cu domiciliul din apropierea școlii. Învățământul este obligatoriu în Spania, pentru copiii și tinerii cu vârsta între 6 și 16 ani, în două cicluri. „Primaria” - învățământul primar – este pentru copiii cu vârsta între 6 și 12 ani, de la clasa I până la clasa a VI-a. Apoi intră în ciclul liceal - „instituto”, de la 12, la 16 ani, împărțit în „primaria de ESO”, „secundaria de ESO”, „tercero de ESO” și „el quarto de ESO”. La finalizarea cursurilor liceale, elevul primește o diplomă care atestă absolvirea cursurilor obligatorii.

 

Afterschool gratuit și evaluări în loc de note

 

La fel ca în România, pentru ciclul infantil și pentru cel primar există învățător, iar pentru cel gimnazial sunt profesori la fiecare materie. Într-o clasă nu sunt mai mult de 25 -27 de elevi. Afterschool-ul este, de asemenea, gratuit, sub denumirea de „comedor” sau „ludotecă”. Aici, copiii își fac temele, în prezența unui cadru didactic, se joacă sau au diverse alte activități. Este un mare avantaj pentru părinții care lucrează multe ore pe zi, deoarece copiii pot fi lăsați la școală circa nouă ore, sub supravegherea îndrumătorilor și cu masa asigurată.

Citeşte şi: Condiţiile obligatorii pentru a-ţi înscrie copilul la şcoală în Italia

Din punct de vedere al evaluării, în ciclul infantil, la fiecare final de semestru, elevii primesc o evaluare personală, o caracterizare în care sunt indicate progresele copilului, precum și aspectele la care mai pot fi aduse îmbunatățiri. La ciclul primaria și ESO, părinții primesc o înștiințare școlară cu calificativele pentru fiecare materie, împărțită în „Insuficiente” (echivalent al notelor de la 1 la 4), „suficiente” (echivalentul notei 5), „bien” (nota 6), „notable” (echivalentul notelor 7 și 8) și „sobresaliente” (echivalentul notelor 9 și 10). Li se dau teme, dar puține, iar acestea se rezolvă la „afterschool”, astfel încât acasă nu mai au de învățat suplimentar.

 

Grădinița e gratuită, creșa e subvenționată

 

Din structura școlară face parte și grădinița, unde înscrierile sunt la fel de facile și sunt acceptați inclusiv copiii care nu vorbesc limba spaniolă. Există mai multe cicluri de învățământ, astfel încât, de la vârsta de patru luni, orice copil poate fi înscris la o formă similară creșei din România - „guarderie”, până la trei ani. La fel ca în România, „guarderia” nu este obligatorie. Părinții plătesc pentru a-și duce copiii la creșă, dar primesc și o subvenție substanțială din partea statului spaniol.

Citeşte şi: Cum se poate obține cetățenia spaniolă. Ce trebuie să știe ROMÂNII

De la vârsta de 3 ani, copilul poate fi înscris la grădiniță, pe sistemul „primaria infantil”, în primul an, „secundaria infantil” în al doilea an, respectiv „tercero infantil”, în al treilea an, până la vârsta de șase ani a copilului. Ciclul infantil nu este obligatoriu, dar este recomandat și gratuit. La grădiniță, copiii primesc manuale și materiale de lucru subvenționate de stat, fiind pregătiți pentru învățământul primar. Încă din acest stadiu, sunt învățați să scrie și să citească, acum începând acomodarea cu ideea de clasă, dar se și joacă, iar prin jocuri sunt învățați să respecte reguli, pregătindu-se astfel pentru nivelul următor.

 

Bacalaureatul și învățământul superior

 

În continuarea ciclului obligatoriu de studiu, absolventul poate opta pentru o Școală de Formare Tehnică Profesională – de aptitudini – unde se pot înscrie și fără diploma de promovare. Sau poate urma cursurile pregătitoare pentru bacalaureat, echivalente ale claselor clasa a XI-a și a XII-a, pentru care au nevoie de diploma de promovare a liceului („instituto”). Cei care promovează examenul de Bacalaureat au dreptul să se înscrie la o facultate sau la Cursuri de Formare Tehnică, de nivel superior, pentru care vor susține un examen.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel