Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina sau Marea Neagră? Raed Arafat, informații pentru români

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin a anexat vineri patru regiuni ucrainene ocupate și a promis că va apăra teritoriul rusesc prin orice mijloace necesare, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, o escaladare drastică care a stârnit indignare la nivel mondial și a aprins temeri legate de un potențial război nuclear. Dr. Red Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus ce au de făcut românii în cazul în care Putin ar recurge la un atac nuclear.

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că România este pregătită pentru a reacționa, la nivel al situațiilor de urgență, în cazul unor incidente nucleare în apropierea granițelor României, pe fondul escaladării tensiunilor în războiul dintre Rusia și Ucraina. Arafat a precizat că în aceste momente cel mai important este ca oamenii să aibă încredere în autorități și să nu dea curs impulsurilor de moment, provocate de informații pe care nu le pot verifica.

Raed Arafat, informații pentru români în caz de atac nuclear

 

„Populația noastră în primul rând trebuie să rămână calmă și să evite orice panică, armele tactice ele nu au un impact pe scară foarte largă. Normal, utilizarea lor ar fi catastrofală dar impactul asupra României, la acest moment, noi nu-l vedem să fie unul masiv, în sensul în care să introducă panică în populație și să necesite anumite măsuri radicale asupra populației, gen evacuare sau așa ceva”, a afirmat șeful DSU.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, explică însă că populația trebuie să fie atentă la anunțurile oficiale, chiar dacă România se află la sute de  kilometri distanță de regiunile pe care Rusia a anunțat că le va anexa.

Cu cât distanța este mai mare de locul unei detonări, a unei bombe nucleare tactice, cu atât pericolul este mai mic: „Clar că va trebui să fie toată lumea atentă la ce recomandări vin din partea autorităților, colegii de la CNCAN monitorizează tot timpul situația. Dacă apare ceva, autoritățile vor da recomandările care, cel mai probabil, pentru o anumită perioadă dacă este vorba de un nor sau de ceva să stea lumea acasă. Anumite măsuri pe care poate să le stabilească Ministerul Sănătății sau să le stabilim la nivelul DSU de prevenire de impact asupra populației, caz în care ar fi ceva care să ne afecteze pe o durată de timp, dar asta este foarte foarte puțin probabil în acest moment. (…) De la centrala respectivă vorbim de o distanță de cam peste 600 de kilometri. Chiar dacă se folosesc arme tactice, acum depinde unde se folosesc, dar impactul lor e limitat.”

În această perioadă, autoritățile actualizează aplicația DSU dar și ghiduri pentru populație. Nu vă informați într-un astfel de context din surse neoficiale, insistă șeful DSU:

„Atenție la ce poată să apară pe rețelele de socializare și pe anumite site-uri online care poate să ducă la inducerea panicii în mod intenționat, adică dezinformare, informații false. Populația în astfel de situații va trebui totuși să se bazeze pe informațiile din partea autorităților. Aici informațiile vin pe linia CNCAN-ului, ca și site-uri pot să intre pe site-ul fii pregătit al DSU unde acolo actualizăm deja anumite ghiduri (…) inclusiv Facebook-ului Ministerului de Interne, DSU, al Guvernului”, potrivit Lui Arafat.

Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina sau Marea Neagră?

 

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi arme nucleare pentru apărarea teritoriului rusesc. Deși este greu de prezis detaliile specifice ale unui atac nuclear rusesc în Ucraina, experții au declarat pentru Forbes că Moscova ar desfășura cel mai probabil arme nucleare tactice - dispozitive cu rază scurtă de acțiune concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă - împotriva trupelor sau pentru a distruge un centru logistic. Dr. Rod Thornton, expert în securitate la King's College London, a declarat pentru Forbes că acestea pot fi totuși devastatoare.

„Este foarte puțin probabil ca Putin să țintească un oraș ucrainean într-un atac inițial și ar putea evita cu totul victimele“, a declarat Thornton, explicând că un atac nuclear ar fi mai ales un "dispozitiv de semnalare" simbolic pentru Moscova, pentru a arăta că este serioasă și că este dispusă să se apere.

„Predicția posibilelor ținte este dificilă“, a spus Thornton, deși el a menționat Insula Șerpilor, un avanpost din Marea Neagră luat de Rusia la începutul războiului, care a fost de atunci recucerit și a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, ca fiind una la care Putin s-ar putea gândi.

Dr. Rod Thornton, expert în securitate: "Pe mai multe fronturi, Putin se află sub presiune"

 

„Impactul unei lovituri nucleare depinde foarte mult de tipul de armă folosită, de modul și locul în care este folosită și de condițiile de la momentul respectiv, dar chiar și o bombă nucleară cu randament scăzut ar putea avea consecințe de anvergură, radiațiile produse de explozie provocând probleme de sănătate pe termen lung pentru supraviețuitori, iar precipitațiile radioactive contaminând mediul înconjurător și putând pluti în derivă prin Europa și Asia.

Căderea radioactivă este o modalitate slabă de a face genul de declarație pe care Rusia ar dori să o facă și s-ar putea întoarce împotriva ei, plutind deasupra Rusiei sau unind oameni sau națiuni împotriva ei“, a declarat Thornton, adăugând că Moscova ar folosi probabil o armă concepută pentru a minimiza căderea radioactivă.

"Pe mai multe fronturi, Putin se află sub presiune", a declarat Thornton pentru Forbes, indicând pierderile din Ucraina, protestele de acasă privind mobilizarea și opoziția internațională continuă. "Cu cât Putin devine mai disperat, cu cât este mai mult împins pe picior greșit, cu atât este mai probabil ca o armă nucleară să fie folosită", a adăugat el. „Alegerea de a folosi o armă nucleară i-ar putea pune noi probleme lui Putin acasă și ar putea declanșa opoziția din partea armatei sau a altor figuri cheie care nu sunt dispuse să escaladeze situația și ar putea împinge NATO să sprijine direct Ucraina“, a spus Thornton.

„Un atac nuclear rusesc ar fi puțin probabil să ia Occidentul complet prin surprindere“, a declarat Thornton pentru Forbes. „Probabil că ar exista o mulțime de "zgomot de fond" și "discuții de semnale" între diverse agenții guvernamentale și de apărare care ar fi recepționate de stațiile de ascultare occidentale dacă Rusia ar plănui să treacă la o acțiune nucleară“, a explicat el.

În cazul în care Occidentul ar capta semnale care indică un atac nuclear, Thornton a spus că ar exista o "creștere masivă a presiunii diplomatice exercitate asupra Rusiei" pentru a schimba cursul.

Putin a anexat patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia

 

Putin a anexat în mod oficial vineri patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia. Kremlinul spune că Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia au susținut aderarea la Rusia într-o serie de referendumuri organizate în această săptămână. Voturile au fost considerate pe scară largă drept un pretext clar pentru anexare și au fost denunțate pe scară largă ca fiind o "farsă" ilegitimă, inclusiv de către aliați de lungă durată ai Moscovei, precum Kazahstanul.

Joi, șeful ONU, Antonio Guterres, a condamnat planurile lui Putin de a anexa regiunile ca fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional și o "escaladare periculoasă". Măsura vine în urma deciziei lui Putin de a ordona săptămâna trecută o "mobilizare parțială" imediată a forțelor rusești pentru a susține invazia în flăcări, ceea ce a declanșat proteste furioase în întreaga țară și un exod de oameni care au fugit în țările vecine pentru a scăpa de o posibilă recrutare.

Putin a declarat că Moscova își va apăra teritoriul - despre care spune că include acum regiunile anexate - folosind toate mijloacele pe care le are la dispoziție, inclusiv cu arme nucleare. Deși a mai amenințat de multe ori că va folosi arme nucleare în Ucraina, Putin a insistat că nu blufează și că alte națiuni tratează amenințarea cu seriozitate.

NATO a avertizat cu privire la "consecințe grave" pentru Rusia

 

Dmitri Medvedev, fost președinte rus și în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a declarat că SUA și aliații săi din NATO se tem prea mult de o "apocalipsă nucleară" pentru a interveni direct în Ucraina, chiar dacă Moscova ar folosi arme nucleare. Nu este clar cum ar putea reacționa restul lumii. Comentariile lui Putin au determinat India și China să rupă tăcerea lor îndelungată cu privire la războiul din Ucraina și să își exprime îngrijorarea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la "consecințe grave" pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, reluând avertismentele private de "consecințe catastrofale" din partea Washingtonului.

Un atac nuclear de retorsiune este posibil, dar ar marca o escaladare dramatică și periculoasă. Mai probabil este un răspuns "devastator" al NATO cu ajutorul armelor convenționale, a declarat Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei.

.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel