Ce pensii primesc doi soți români care au muncit 22 de ani în România și 22 de ani în Spania: „Simt că a meritat sacrificiul”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ce pensii primesc doi soți români care au muncit 22 de ani în România și 22 de ani în Spania: „Simt că a meritat sacrificiul”
Ce pensii primesc doi soți români care au muncit 22 de ani în România și 22 de ani în Spania: „Simt că a meritat sacrificiul”

Au trăit 22 de ani în Spania şi au ieşit la pensie fără să ştie cărei ţări aparţin. E povestea unei familii care se dezvăluie în seria Divorţ de România. E de fapt povestea a milioane de români din Diaspora. Cei mai mulţi primesc pensii din două ţări, dar nu se pot despărţi definitiv de niciuna. Oricât de mult au visat să se întoarcă în România, bătrâneţea e mai uşoară în Vest.

Soții Andrei sunt pensionari români care trăiesc între două țări. La aproape 70 de ani, petrec vara în România, iarna în Spania. Curaj nu au să renunțe de tot, deocamdată. Şi nici motive, relatează seria Divorţ de România de la Observator. „Spania ne-a dat pensie, după ani de muncă, și nu poți să renunți nici la medici, nici la să nu plătești tu o pastilă, o ceva? Păi e mare lucru asta”, spune Roza Andrei, conform sursei citate.

Roza și Gheorghe au trăit în Spania o viaţă cu de toate, bune și rele. Erau deja de-ai locului când România a aderat la Uniunea Europeană. 

„Am fost femeie de serviciu și la cel mai mare designer din Castellon, Paco Rocca. Foarte bine, foarte bine”, spune Roza. Au trăit visul spaniol, iar apoi au căzut odată cu venirea crizei. Acum exact 11 ani, cei doi români plângeau de greu, la Castellon. „Mi-am găsit la un restaurant unde spăl vase. Îmi pare foarte rău, dar nu mi-e rușine să spun, spăl vase că nu am ce să fac. Foarte greu”.

Din maestru bucătar cu 20 de ani vechime, cum era în România, Gheorghe Andrei îngrijea atunci caii unei herghelii de lângă Castellon. „Aici dacă ai lucrat o zi, ai luat banii și poți să trăiești o săptămână și mai mult. În România muncești o săptămână ca să mănânci cu familia o zi”.

Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate, probleme la pensionare. Diferențele de legislație blochează procesul

 

Dacă s-ar întoarce definitiv în România, ar pierde banii de vacanță

 

Astăzi, simt că a meritat sacrificiul. Amândoi primesc pensia minimă din Spania, pe care statul le-o oferă garantat chiar dacă nu au cotizat suficient. 750 de euro fiecare. 

„22 de ani am și în România și acolo am 6 ani cu carte de muncă. În România am 10 milioane”, spune Roza. 

„În România, am 38 de ani și 10 luni și echivalentul în euro am 360 de euro ca pensie. Eu normal nu ar trebui să iau mai mult de 114 euro pentru ce am cotizat în Spania, dar se socotește că sunt bani de vacanță pentru că stau în Spania”, a precizat Gheorghe.

Dacă s-ar întoarce definitiv în România, ar pierde banii de vacanță, cum le spun spaniolii. Aproape jumătate din pensia de acum. Dar nu de bani le-ar părea cel mai rău. Ci de bucuria vieții pe care au învățat-o abia departe de casă.

„Acolo sunt cluburi de pensionari. Spaniolii te integrezi foarte repede cu ei”, povestește Roza. „E diferență uriașă. Acolo are grijă, 25 de euro excursie de 2-3 zile, te duce cu autocarul, te cazează, îți dă mâncare, 25-45 de euro de persoană”, adaugă Gheorghe.

Povestea unui român din Spania, plecat din țară de 22 de ani: Din cauza unei drame nu are acum nici măcar bani de mâncare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel