Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate, probleme la pensionare. Diferențele de legislație blochează procesul

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate, probleme la pensionare. Diferențele de legislație blochează procesul
Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate, probleme la pensionare. Diferențele de legislație blochează procesul

Încet, încet diaspora îmbătrânește. Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate au ajuns la vârsta pensionării. Potrivit datelor de la Casa de Pensii, numărul dosarelor de pensionare a crescut cu peste 10 la sută, în ultimii ani.

Cele mai multe cereri sunt din Germania, Canada, Spania sau Italia, țări unde trăiesc comunități mari de români. Diferențele de legislație și lipsa unui sistem digitalizat blochează însă procesul.

Un dosarul aparține unui inginer care a plecat în Canada, iar acum își dorește să se pensioneze. Zilnic, angajații Casei de Pensii București răsfoiesc astfel de cereri. Anual, sunt peste 5 mii de dosare.

„Dacă facem o comparație a anilor 2019 – 2021 a fost o creștere ca în jur de 10 la sută. Avem foarte multe dosare, cei din Germania sunt plecați înainte de revoluție, la cele din Canada sunt plecați și înainte și după. Să nu uităm că ne apropiem de persoanele care s-au născut în 1967 și acolo ne vom confrunta cu un volum foarte mare”, spune Mariana Șerbănescu, directorul adjunct Casa de Pensii, la Știrile PRO TV.

 

Pentru cei care urmează să se pensioneze, procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul.

 

În acest moment, sunt aproximativ 90 de mii de români care locuiesc în diferite țări, dar primesc pensie și din România. Pentru cei care urmează să se pensioneze, procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul. De exemplu, dacă locuiți în Germania, stat membru al UE, și doriți să primIți pensie și din România, trebuie să vă depuneți documentele necesare la autoritățile abilitate ale statului german. De acolo, actele ajung prin intermediul Poștei în România. Dacă locuiți însă în state non-UE , atunci trebuie să veniți personal în țară sau să împuterniciți pe altcineva. Atenție, însă, legislația este diferită de la un stat la altul, iar soluționarea unui dosar poate dura de la 2-3 luni până la 2 ani.

Mulți români au lucrat de-a lungul anilor în țări diferite, ceea ce îngreunează și mai mult procesul. În lipsa unui sistem digitalizat, oamenii vin personal în țară să își rezolve problemele. Pe lângă termenele lungi, în alte cazuri nu sunt calculați toți anii de muncă. Asa a pățit o femeie stabilită în Germania, care a lucrat în sistemul medical.

„Fără să mă informeze îmi trimite o decizie de pensionare cu o sumă de 190 de lei pentru că la mine în cartea de muncă, o periodă nu există stampila spitalelor și nu au mai intrat în discuții perioada din 90 până în 93. Eu am lucrat 19 ani în România”, spune Tanța, o româncă în Germania, conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel