Ce este Don't Pay UK? Campania îndeamnă milioane de oameni să nu plătească facturile de energie pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Campania Don't Pay UK îndeamnă milioane de oameni să nu plătească facturile de energie pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor, dar experții juridici lansează un avertisment. 

Facturile de energie reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe gospodării. Se așteaptă să atingă noi maxime în lunile următoare, lăsând milioane de oameni în sărăcie înainte de sfârșitul anului.

Se preconizează că plafonul de preț al Ofgem va crește cu aproximativ 50%, ceea ce înseamnă că facturile pentru o gospodărie medie care nu beneficiază de un tarif fix ar putea crește de la 1.971 de lire sterline pe an la o valoare preconizată de 3.315 lire sterline începând cu octombrie 2022.

 

Campania face apel la o grevă în masă și cere reducerea facturilor la un nivel "accesibil"

 

În timp ce experții avertizează că majorarea plafonului de preț va avea un "impact dezastruos" asupra finanțelor a milioane de gospodării, grupul de campanie Don't Pay UK îndeamnă milioane de oameni să se alăture boicotului său energetic.

Nu a precizat cu cât ar trebui să reducă facturile firmele de energie pentru a anula greva. 

Mișcarea a comparat potențiala grevă cu greva națională a taxei de vot, în urma căreia peste 17 milioane de persoane au refuzat să plătească taxa de vot în Marea Britanie la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90.

Don't Pay UK spune că dorește să responsabilizeze firmele de energie, iar pe site-ul său de internet se poate citi: "Vrem să le aducem la masă și să le forțăm să pună capăt acestei crize", conform Daily Mail.

 

Campania încearcă să convingă un milion de persoane să se alăture mișcării

 

Campania sugerează că, dacă 1 milion de persoane și-ar anula debitele directe, firmele de energie ar pierde 1,4 miliarde de lire sterline până la sfârșitul iernii. 

În prezent, campania încearcă să convingă un milion de persoane să se alăture mișcării, urmând ca la 1 octombrie să facă apel la participanți să își anuleze debitele directe.

Până în prezent, campania a strâns puțin sub 10.000 de lire sterline în donații și câștigă rapid sprijin pe canalele de socializare, contul său de Twitter având 62.000 de urmăritori, iar contul de Instagram adunând peste 41.000. 

Dar a avea datorii la o companie de utilități este o situație serioasă, iar cei care se gândesc să se alăture grevei se pot întreba care ar putea fi implicațiile. 

 

Cât de sigur este să vă alăturați și care sunt repercusiunile neplății facturilor

 

This is Money a discutat cu avocatul Paul Britton de la Britton and Time și cu expertul în finanțe personale Julian House de la My Favourite Voucher Codes, despre ceea ce ar trebui să știți înainte de a vă înscrie la greva de plată în masă din octombrie.

De ce propun oamenii să facă grevă? Facturile la energie au crescut vertiginos din 2021. Prețurile angro la gaze au început să crească vertiginos, ceea ce a dus la falimentul a 30 de firme energetice, iar criza a fost apoi agravată de războiul dintre Rusia și Ucraina la începutul anului 2022. 

Plafonul de preț Ofgem, care se bazează pe prețul pe care furnizorii de energie îl plătesc producătorilor pentru electricitate și gaz, a fost majorat cu 54% în aprilie. 

 

Costurile combustibililor sunt unul dintre principalele motive pentru care inflația din Marea Britanie este mai mare acum

 

Costurile combustibililor sunt unul dintre principalele motive pentru care inflația din Marea Britanie este mai mare acum decât în orice moment din ultimii 40 de ani, în timp ce acum se preconizează că milioane de persoane se vor confrunta cu "sărăcia de combustibil" la iarnă, deoarece gospodăriile cheltuiesc o proporție mai mare din venituri pentru facturile de energie.

House a declarat: "În condițiile în care companii precum Shell a câștigat 7,3 miliarde de lire sterline în primele trei luni ale acestui an, iar BP a acumulat aproape 5 miliarde de lire sterline în aceeași perioadă, nu este de mirare că o campanie de boicotare a facturilor la energie se află în prezent pe ordinea de zi".

British Gas, deținută de Centrica, și Exxon Mobil, au înregistrat, de asemenea, profituri în creștere în ultima perioadă, în timp ce profiturile BP s-au triplat, ajungând la 7 miliarde de lire sterline, parțial ca urmare a războiului din Ucraina.

 

Este legal să rețin plata facturilor de energie?

 

Din păcate, nu există nicio justificare legală pentru a reține plata facturilor de energie, cu excepția cazului în care furnizorul de energie nu și-a încălcat contractul cu dumneavoastră. 

Atunci când vă înscrieți la un furnizor de energie, veți fi semnat un contract reciproc cu termenii serviciului stabiliți, care includ adesea opțiunea furnizorilor de a crește prețurile în conformitate cu plafoanele de preț stabilite de Ofgem.

Britton a declarat: "Sfatul pentru clienți este să verifice întotdeauna dacă orice creștere a prețului respectă termenii contractului. În caz contrar, s-ar putea să puteți contesta creșterea”.

Ofgem a elaborat inițial un plafon al prețurilor la energie, care este revizuit de două ori pe an, dar acest lucru a crescut la trimestrial din octombrie 2022. 

 

Plafonul se aplică doar dacă aveți un tarif implicit

 

Plafonul se aplică doar dacă aveți un tarif implicit, nu și dacă aveți un tarif de energie pe termen fix sau un tarif de energie verde. Dacă aveți îndoieli cu privire la tariful dvs., atunci puteți contacta furnizorul dvs. pentru a verifica. 

Având în vedere creșterea rapidă a prețurilor, cele mai multe gospodării aleg să nu se înscrie la noile tarife fixe în acest moment, deoarece acestea nu sunt protejate de plafonarea prețurilor și, prin urmare, sunt mai scumpe decât un tarif "implicit". 

Britton a declarat: "Din păcate, nu există nicio modalitate legală de a nu plăti o factură, cu excepția cazului în care furnizorul de utilități a încălcat el însuși contractul”.

 

Care va fi procedura în cazul în care îmi anulez debitul direct

 

Deși experții spun că îi compătimesc pe cei care suferă din cauza crizei energetice, ei îi îndeamnă pe clienți să ia în considerare implicațiile legale dacă participă la greva masivă de plată din octombrie.

Fiecare firmă de energie va avea propriul proces de tratare a plăților ratate sau întârziate, dar cei care își anulează plățile ar trebui să fie pregătiți pentru ce e mai rău. Aceasta include să fie urmăriți de recuperatorii de creanțe sau să li se întrerupă alimentarea cu energie electrică.

De obicei, dacă nu plătiți o factură în termen de 28 de zile, furnizorul vă va contacta pentru a vă informa despre posibilitatea de a vă deconecta alimentarea cu energie. 

 

Care sunt consecințele potențiale ale participării la campania "Don't Pay UK"

 

Există o serie de moduri în care clienții ar putea fi afectați dacă își rețin plățile în cadrul grevei de plată în masă.

Britton a declarat: "În cel mai bun caz, protestul ar putea duce la o modificare a legii care să oblige firmele de energie să reducă prețurile.”

Cel mai rău scenariu este că multor persoane le-ar putea fi întreruptă furnizarea de energie - în apropierea iernii, acest lucru ar putea reprezenta un pericol serios pentru sănătatea și bunăstarea celor care au decis să nu plătească și care rămân fără încălzire și apă caldă.

O hotărâre judecătorească pronunțată împotriva lor pentru datorii care le va afecta ratingul de credit; și că ar putea fi nevoiți să plătească costuri suplimentare, cum ar fi taxele legale ale firmei de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel