Câți români sunt astăzi plecați în diaspora? Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a dat răspunsul exact

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

5.700.000 de români sunt plecați astăzi din România și stabiliți în diaspora, conform datelor oficiale raportate în luna decembrie, susține  secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

„Avem o cifră oficială care ne spune că 5.700.000 de români - ultima cifră oficială în decembrie 2020 - de români în afara granițelor. După numărătoarea statelor unde se găsesc români, una neoficială și avem și studii în acest sens, depășim 8milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice“, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu în exclusivitate în interviul acordat pentru ȘtiriDiaspora și DC News.

În 2021 s-au născut mai mulți copii români în afara granițelor decât în România, oficial. 300.000 de copii născuți. Și atunci avem explicația celor opt milioane de români în afară. Majoritate în Uniunea Europeană.

Câți români sunt astăzi plecați în diaspora? Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu a dat răspunsul exact

 

„Practic avem o Românie întreagă în afara granițelor româniei“, a subliniat Bogdan Chireac.

„Avem cinci țări în care sunt localizați peste un milion de români: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța. În Franța poate avem 900.000 și...undeva pe acolo. Cu siguranță mai sunt și cel puțin 20% români care nu sunt înregistrați. Sunt sezonierii, cei din familii mixte, cei care au obținut cetățenie, copii celor din familii mixte, cei cu cetățenie care sunt la a doua generație și care cu siguranță nu mai sunt numărați români ci cu cetățenia pe care o dețin acolo.

Vezi mai multe informații LIVE: Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al DRP, informații esențiale pentru românii din străinătate - interviu

 

Te-ar putea interesa și: Orașul din Spania care devine o insulă românească: Unul din cinci locuitori din Guissona provine din România

 

În Guissona, un orășel din regiunea La Segarra (Lleida), unul din cinci locuitori sunt imigranți români. Ieri, orașul a primit vizita consulului general al României la Barcelona, Manuel Pleșa.

Consulul general al României la Barcelona, Manuel Pleșa, a vizitat ieri Guissona pentru a afla cum trăiește comunitatea sa în acest oraș, unul dintre orașele cu cel mai mare procent de rezidenți români din Catalonia: 1.330, adică unul din cinci locuitori ai acestui oraș cu mai puțin de 7.000 de locuitori.

Oameni din 48 de țări locuiesc împreună în acest oraș, cu un procent mare de cetățeni din țările din Est.

Unul din cinci locuitori din Guissona provine din România

 

Pleșa și-a exprimat recunoștința față de populație "pentru cât de bine s-au integrat compatrioții mei". Împreună cu primarul Jaume Ars, a discutat despre înfrățirea cu zona Maramureșului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel