Câți bani au trimis românii din diaspora acasă în 2021: „Probabil că suma reală e de trei ori mai mare...“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a precizat că românii au trimis în țară, anul trecut, peste 5 miliarde de euro în mod oficial. Cel mai probabil, suma este însă de trei ori mai mare, având în vedere că mulți vin cu banii „la purtător“.

„După o statistică oficială, au intrat în anul 2021 5 miliarde de euro prin bănci, oficial, în România. De aici cu siguranță ne dăm seama că discutăm de o sumă mult mai mare pentru că de fiecare dată când revin acasă, revin cu ceva în geantă, în portofel, în buzunar...

Câți bani au trimis românii din diaspora acasă în 2021

 

„Probabil că suma reală e de trei ori mai mare 15 miliarde...“ a subliniat Bogdan Chireac.

„Probabil, putem extrapola... îi taxăm, prin bănici sau transferuri îi taxăm, sunt scumpe“,  a declarat Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în interviul exclusiv acordat pentru DC News și Știri Diaspora.

Oficial, românii din străinătate au trimis, în 2021, peste 5,6 miliarde de euro în țară. Suma reprezintă un record, dacă este raportată la ultimii trei ani.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – țara urmată de Marea Britanie. Au trimis mulți bani și românii din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Românii din străinătate aduc mai mulți bani în țară decât toți investitorii străini

 

În ceea ce privește modalitatea de trimitere a banilor, aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului, iar acum românii preferă transferul rapid, dacă se poate cu taxe cât mai mici.

Anul trecut banii trimiși de români în țară au reprezentat aproximativ 2% din Produsul Intern Brut.

Tot mai mulți utilizatori români care trăiesc și lucrează în străinătate trimit bani familiilor din țară prin Revolut. Banii trimiși în România de românii utilizatori ai acestei aplicații, în anul 2021, prin remiteri personale, s-au ridicat la 316 milioane euro. Suma este în creștere cu 79% față de anul 2020, potrivit datelor analizate de aplicația Revolut, care are 18 milioane de clienți la nivel global, din care peste 1,5 milioane în România. 

Cele mai mari sume trimise în țară provin de la utilizatorii români din Marea Britanie, Germania și Olanda. Spania și Italia figurează și ele în top 10 țări.

Categoria de vârstă 25-34 de ani a trimis cei mai mulți bani (41% din valoarea totală a remitențelor în 2021).

„Putem spune că cel mai mare investitor străin în România sunt muncitorii români care trimit bani acasă. Ei trimit bani puțini, dar sunt mulți. Ca sume absolute, Germania este pe primul loc, apoi urmează Italia, Spania și Franța. Și, desigur, Marea Britanie, care este aproape la nivelul Germaniei. România este cumva dependentă de aceste intrări de valută, care fac bine economiei”, afirma nul trecut Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel