Catastrofa de la Neamț și medicul erou în presa din toată lumea: „Sistemul românesc de sănătate, supus corupției și managementului politizat“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

„Medicul ‘erou’ al României, dus în Belgia pentru tratament după ce a suferit arsuri grave”, titrează BBC, care descrie tragedia de sâmbătă de la spitalul din Neamț.

BBC îl citează pe Klaus Iohannis, președintele României, care a numit evenimentul “o tragedie uriașă” și a spus că este important să aflăm ce s-a întâmplat “pentru a evita situații similare în viitor”.

Despre tragicul eveniment, Associated Press menţionează că Spitalul din Piatra Neamţ este recunoscut pentru istoricul managementului prost, doar în ultimul an având opt manageri diferiţi numiţi de guvern.

„Medicul care a încercat să salveze pacienții COVID din incendiul de la un spital din România, considerat erou", a titrat The Guardian articolul despre tragedia de la Piatra Neamț. Publicația engleză subliniază că și înainte de pandemia, sistemul de sănătate românesc „a fost sub presiune, supus corupției, ineficiențelor și managementului politizat". The Guardian mai scrie despre România că este „țara cu una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din UE”.

Tragedia Colectiv, evocată după dezastrul de la Neamț



Și publicația franceză Paris Match a notat despre tragedia de la Neamț și medicul erou Cătălin Denciu. „Doctorul ars grav în incendiul spitalului românesc care a ucis zece pacienți Covid-19 a fost salutat ca erou duminică, în timp ce unii români s-au întrebat furios cum s-ar fi putut întâmpla o astfel de tragedie“, notează publicația, făcând trimitere la tragedia de la Colecitv: „Acest dezastru a reînviat la unii români amintirile dureroase ale incendiului care a avut loc în octombrie 2015 în clubul de noapte Colectiv din București , care a lăsat 64 de morți“, mai scriu redactorii Paris Match.

Și site-ul Al Jazeera a scris de tragedia din Neamț notând că România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. „În mare măsură scutită când primul val al coronavirusului a lovit Europa, România a văzut în ultimele săptămâni un număr tot mai mare de cazuri și spitalizări.

Țara de 19 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Sistemul său de sănătate deteriorat suferă de o penurie severă de medici, în special în orașele mici“, notează publicația.



 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel