Cât de mari sunt salariile în Germania: în ce domenii și în ce landuri se câștigă cel mai bine - analiză

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

V-ați întrebat vreodată cât sunt salariile în Germania? Descoperă o analiză a salariilor încasate de cei care lucrează în Germania, în care vom descoperi sectoarele cele mai bine plătite, dar și regiunile în care se oferă cele mai bune salarii.   

Germania, una dintre cele mai mari economii din lume, e una din destinațiile preferate de românii care pleacă să lucreze în străinătate. Perspectivele de angajare în Germania sunt pozitive, iar oamenii pot câștiga salarii bune. Cu toate acestea, există diferențe semnificative în ceea ce privește salariul lucrătorilor din Germania. Statul în care locuiește un angajat, profesia sau locul de muncă, precum și sexul continuă să aibă o influență majoră asupra distribuției veniturilor. 

Cât câștigă, în medie, un angajat din Germania

 

Cele mai recente date publicate de Oficiul Federal de Statistică analizează situația veniturilor la nivelul lunii aprilie 2023. Astfel, un angajat cu normă întreagă a câștigat un salariu mediu brut de 4.323 de euro pe lună, în aprilie 2023. Aceasta înseamnă că salariul anual brut mediu în Germania a fost de aproximativ 51.876 de euro anul trecut. 

Merită menționat faptul că impozitele și contribuțiile la asigurările sociale Germania sunt destul de ridicate, astfel încât salariul net al angajaților este semnificativ mai mic decât venitul brut.

În ce domenii se câștigă cel mai bine 

 

Nu este deloc surprinzător faptul că există diferențe mari în ceea ceea ce privește salariul, în funcție de locul de muncă. 

În fruntea clasamentului sunt angajații cu normă întreagă din sectorul serviciilor financiare și de asigurări, care au câștigat anul trecut un salariu mediu brut de 5.841 de euro pe lună. Lucrătorii din IT și comunicații au primit 5.769 de euro pe lună, în timp ce cei care lucrează în domeniul serviciilor independente, științifice și tehnice au câștigat în medie 5.436 de euro.

Ce salarii au bugetarii? Salariul mediu brut lunar în sectorul public a fost de 4.324 de euro.

În partea inferioară a clasamentului sunt salariile medii din sectorul agricol și forestier (inclusiv pescuitul), care s-au situat anul trecut la 2.798 de euro pe lună, în timp ce angajații din sectorul de catering au obținut un venit brut lunar de 2.860 de euro.

Salariu mai mare sau mai mic, în funcție de unde locuiești

 

Locul de reședință sau de muncă în Germania joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește salariul pe care îl primești. Chiar și după mai bine de 30 de ani de la reunificare, diferența de venituri între vestul și estul Germaniei este încă clar vizibilă.

Potrivit raportului 2023 al portalului de recrutare StepStone, citat de publicația The Local, salariile medii din Hamburg și Baden-Württemberg sunt cu aproximativ 10% peste media națională. În general, cercetarea a constatat că diferența dintre est și vest (fără a include Berlinul) este de 15 procente. Un salariu mediu median a fost de 38.700 de euro în estul Germaniei și de 45.500 de euro în vestul țării. 

Hamburg are cel mai mare salariu mediu median, de 48.100 de euro. Baden-Württemberg se află pe locul al doilea, cu 48.000 de euro, urmat de Hesse, cu 47.800 de euro. Turingia (36.600 de euro), Mecklenburg-Pomerania de Vest (36.200 de euro) și Saxonia-Anhalt (36.100 de euro) se află la celălalt capăt al scalei. 

Diferențe salariale mari între femei și bărbați

 

Genul poate avea, de asemenea, o mare influență asupra nivelului de salarizare în Germania, femeile primind, în medie, un salariu mai mic decât colegii lor de sex masculin pentru aceeași muncă.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în aprilie 2023, salariul mediu brut orar brut pentru bărbații cu normă întreagă era de 27,02 euro pe oră, în timp ce femeile cu normă întreagă câștigau 23,59 euro. Acest lucru corespunde unei diferențe salariale de 12,7%.

Raportul salarial StepStone ajunge, de asemenea, la concluzia că femeile câștigă cu 12,4 la sută mai puțin decât bărbații. Potrivit calculelor portalului online de locuri de muncă, o femeie câștigă în medie cu 5.750 de euro mai puțin pe an.

Această diferență de venituri este denumită "diferența de remunerare între femei și bărbați". Acest procent nu s-a schimbat aproape deloc din 2002.

Guvernul german și-a stabilit obiectivul de a reduce diferența de remunerare între femei și bărbați la 10% până în 2030.

 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel