Castraveți murați la soare. Murăturile de vară care te duc înapoi în copilărie, pe prispa bunicii: Cea mai simplă rețetă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Castraveți murați la soare. Murăturile de vară care te duc înapoi în copilărie, pe prispa bunicii: Cea mai simplă rețetă
Castraveți murați la soare. Murăturile de vară care te duc înapoi în copilărie, pe prispa bunicii: Cea mai simplă rețetă

Cineva mi-a amintit zilele trecute de aceste murături de vară și m-a făcut să mă întorc cu cel puțin o jumătate de secol în urmă! Iată cea mai simplă rețetă pentru castraveți murați la soare. Un deliciu al copilăriei, care te duce înapoi în timp, direct pe prispa bunicii.

Verile cu bunicii la țară, mâncăruri delicioase, fructe dulci, joaca de pe maidan toată ziua alături de o gașcă de copii zglobii...

Imaginea din mintea mea este încă vie: bunica se grăbește să deschidă poarta mare pentru că bunicul vine de pe câmp, cu tractorul. Este obosit și înfometat, bunica știe asta. Se grăbește să aducă un prosop și îl ajută să se spele și să se împrospăteze. Supa de fasole albă este deja pe masă, aromată cu multă carne și legume, deja ușor răcită.

Iar bunicul scoate o farfurie dintr-un borcan imens (poate nu e chiar așa de mare, dar eram copil), scoate un castravete din el și îl mănâncă delicios pe drum! Așa că erau borcane peste tot în curtea lor: lângă fântână, în patul de flori, pe pervazurile ferestrelor, sub streașină...

Dacă v-am făcut deja poftă de delicioasele murături de vară, iată cum să prepari cea mai simplă rețetă de castraveți murați la soare.

Murături de vară: Castraveți murați la soare (fără oțet)

 

 

Etapele pregătitoare:


Spălați castraveții, tăiați capetele și tăiați-i pe lungime, asigurându-vă că rămân intacte.

Aranjați-le pe verticală într-un borcan cât mai strâns și puneți între ele crenguțe de condimente proaspete.

* Bunica mea mai punea și rădăcină de hrean și puțin chimen.

Adăugați în borcan boabele de piper și frunza de dafin.

Se toarnă toată sarea furnizată într-un litru de apă și se amestecă până se dizolvă. Abia apoi turnați această apă în borcan peste castraveți și adăugați atâta apă nouă câtă este necesară pentru a acoperi castraveții.

Puneți deasupra o felie de pâine uscată și acoperiți borcanul cu o farfurie.

Puneți borcanul astfel preparat pe o farfurie adâncă sau într-un castron, pentru că se poate întâmpla ca apa să fiarbă puțin când castraveții încep să se acrească.

Puneți borcanul cu castraveți într-un loc cald, cu puțin soare în timpul zilei. În a doua zi, apa va deveni tulbure, ceea ce este normal. Veți vedea cum castraveții își vor pierde treptat culoarea verde caracteristică. Când toate își schimbă culoarea, adică după trei sau patru zile, sunt gata de degustare.

Intrați în borcan și scoateți încet pâinea cu o lingură. Luați castraveții într-o cutie de plastic, strecurați apa din borcan și turnați-o din nou pe castraveți.

* Personal, transfer castraveții în două borcane mai mici și le umplu cu apă filtrată. Le acopăr cu farfurii și le păstrez în frigider. Acestea pot rezista timp de două săptămâni fără să-și schimbe aroma.

Se servesc castraveții murați la soare ca și alte murături. De asemenea, pot fi folosiți ca ingredient într-o salată orientală sau lângă o bucată de carne perpelită pe grătar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel