Care este cuvântul anului anunțat de Oxford. Acesta surprinde starea de spirit a anului 2022

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Oxford Dictionaries a dezvăluit cuvântul anului. Termenul se referă la sentimentul de a fi agitat și copleșit și a fost favoritul clar printre alte două cuvinte, mai ales pentru că a surprins nebunia din ultimele 12 luni.

Cuvântul selectat public pentru a fi adăugat în dicționar, care este adesea ales pentru a reflecta o tendință sau un sentiment național, a fost dezvăluit anul acesta ca fiind "goblin-mode".

Termenul este definit ca fiind "un tip de comportament care este în mod nejustificat autoindulgent, leneș, neglijent sau lacom, de obicei într-un mod care respinge normele sau așteptările sociale".

 

"Goblin-mode" - cuvântul anului 2022

 

Dacă nu l-ați mai auzit până acum - probabil că nu sunteți primul. Cu toate acestea, cuvântul este folosit încă din 2009, când a intrat pentru prima dată în lexicul digital pe Twitter.

"Goblin-mode" a devenit popular în acest an, când oamenii au ieșit din cei doi ani de pandemie, care a inclus închideri, munca de acasă și un nesfârșit de "doom-scrolling".

Pentru mulți, cei doi ani precedenți ne-au făcut să ne simțim puțin copleșiți și în unele cazuri, complet epuizați... sau, pentru a folosi expresia, blocați în goblin-mode.

"Având în vedere anul pe care tocmai l-am trăit, "goblin-mode" rezonează cu toți cei care se simt un pic copleșiți în acest moment", a declarat președintele Oxford Languages, Casper Grathwohl.

Pentru prima dată, fraza câștigătoare din acest an a fost aleasă prin vot public, dintre cele trei finaliste care au mai inclus "Metaverse" și "IStandWith"; aceasta din urmă fiind o referire la reacțiile în masă din social media la ceea ce este considerat a fi o nedreptate.

În ciuda faptului că este relativ necunoscută în offline, goblin-mode a fost favorita covârșitoare, câștigând 93% din cele peste 340.000 de voturi exprimate.

 

„Vax” - cuvântul anului 2021

 

Editorul rival al dicționarului Merriam-Webster a anunțat și el cuvântul său al anului, ca fiind "gaslighting" - un termen care există de aproape o sută de ani, dar care a devenit ceva obișnuit în ultimii ani.

"Gaslighting" se referă la un comportament care încearcă să invalideze sentimentele unei persoane sau să le nege ca fiind reale, încercând în schimb să o facă să creadă că își imaginează sau că reacționează exagerat.

Termenul provine de la piesa și filmul "Gaslight" din anii 1930, care descrie o căsnicie abuzivă în care soțul își păcălește soția să creadă că înnebunește, jucându-se cu luminile.

Anul trecut, "cuvântul anului" de la Oxford a fost "vax", cu referire la dezinformarea tot mai mare și la mișcarea anti-vax din jurul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, conform Mirror.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel