Canada. Mii de oameni au ieşit în stradă: "Există rasism sistemic în Québec" - VIDEO

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
captura video
captura video

Mii de persoane au manifestat duminică la Montréal şi în alte oraşe ale alte oraşe din Québec împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei, denunţând astfel discriminările rasiale din provincia canadiană, notează AFP.

O mulţime importantă - peste 10.000 de persoane potrivit unor estimări neoficiale - a defilat prin centrul Montréalului, scandând "Viaţa negrilor contează", "Fără justiţie nu este pace", "Nu pot respira" sau "Asta trebuie să înceteze".

Manifestaţia, a doua la Montréal într-o săptămână, s-a înscris în cadrul vastei mişcări de protest provocate de moartea afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchiul unui poliţist alb în cursul unei interpelări.

Organizatorii, în discursurile lor dinainte de plecarea cortegiului, precum şi numeroşi manifestanţi i-au reproşat premierului provinciei Québec, François Legault, că în urmă cu câteva zile a declarat că în provincie nu există "rasism sistemic".

"Există rasism sistemic în Québec, au fost aduse toate dovezile", a afirmat unul dintre organizatori, fostul boxer Ali Nestor.

Sursa foto: Andy Vermaut / Twitter

"Dincolo de manifestaţia de astăzi, dincolo de +niciodată din nou+, trebuie să existe gesturi concrete iar asta ţine de voinţa politică", a spus noua şefă a Partidului Liberal din Québec (opoziţie), Dominique Anglade, a cărei familie este de origine haitiană.

Exprimându-şi indignarea că "un tânăr de culoare din Montréal Nord (cartier defavorizat al oraşului canadian) este interpelat de poliţie de patru până la şapte ori mai des decât un tânăr alb", un organizator a cerut mulţimii să strige dacă găseşte că este un lucru "normal".

Un manifestant, Madani Ba, artist-muzician de 28 de ani, a declarat pentru AFP că i s-a cerut să prezinte actele la control la interval de cinci minute pe aceeaşi stradă. "Profilarea rasială există din plin, întrebaţi orice persoană de culoare şi vă va spune acelaşi lucru. Este incredibil şi trebuie ca asta să se schimbe", a afirmat el.

O tânără de 29 de ani, Jessica François, a spus că a venit să protesteze deoarece "culoarea pielii sale nu justifică inegalităţile pe care le putem observa în Québec".

Participanţii au fost invitaţi în repetate rânduri să îngenuncheze în memoria lui George Floyd şi defilarea s-a desfăşurat paşnic, în timp ce manifestaţia organizată duminica trecută la Montréal a degenerat în altercaţii în cursul serii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel