Camera Deputaţilor va numi marţi un nou judecător la Curtea Constituţională

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Camera Deputaţilor va desemna, marţi, prin vot, un judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul în luna iunie.

Miercuri, Comisia juridică i-a audiat pe cei trei candidaţi pentru această funcţie: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD; judecătorul Cristi Danileţ - susţinut de USR; şi prof. univ. Ioan Sabău-Pop - din partea AUR. Toţi trei au primit avize favorabile din partea Comisiei juridice.

Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că avizul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Conform procedurii, votul va fi secret cu buletine de vot.

Camera Deputaţilor va numi marţi un nou judecător la Curtea Constituţională



Şi Senatul urmează să desemneze marţi un nou judecător al CCR pe locul Monei Pivniceru, care va deveni vacant tot în iunie.

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel