"Câinii mei îmi țin de cald": Povestea tristă a Cristianei, românca găsită moartă de frig. Primar: „A refuzat orice soluție care o despărțea de câini“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Cristiana G., o româncă iubitoare și crescătoare de câini, a fost găsită fără viață în zăpadă, în Apeninii Arezzo, la 5 km de cel mai apropiat sat, Badia Tedalda. Femeia locuia într-un șopron care a fost grajdul municipal. Devotată animalelor sale, a refuzat orice ajutor din parte autorităților, dacă acest lucru implica să se despartă de ei.

Românca a murit în urma unui stop cardiac, probabil din cauza frigului și a oboselii. Alături de trupul ei au fostă găsite și cele a trei dintre câinii ei. Puțin mai departe, într-un fost grajd municipal, alți câini o așteptau pe Cristiana să vină. Ajunsese aproape în fața casei sale: la cincizeci de metri, nu mai mult, de acea magazie pe care o ocupa de câțiva ani, pentru a trăi alături de câinii ei. Ajunsese până acolo cu greu, deja trudind, peste o movilă de zăpadă de cel puțin un metru înălțime. Și care, timp de 48 de ore, avea să o ascundă de lume. Două zile întregi, fără să fie găsită, apoi depistată: moartă de frig, sau răpusă de o boală legată tot de temperatura scăzută, într-un deșert înghețat.

Italia. De ce a murit românca găsită înghețată în zăpadă: Cristiana era împreună cu trei dintre câinii ei

Însuși primarul Alberto Santucci a fost cel care a recalculat ora posibilă a morții. El plasează decesul în ziua de luni "în jurul orei 15.30". 'Se întorcea de la Sansepolcro cu autobuzul și la ora 15.00 a cumpărat țigări la barul Il Sottobosco'. Ultimul pachet. "Apoi s-a îndreptat spre Crocchiola ca să ducă furajele la câinii ei".

"Câinii mei îmi țin de cald": Poveste tristă a Cristianei, românca găsită moartă de frig

 

Furajele, sau mai bine zis crochetele, pe care le cumpărase din Borgo și pe care le târa într-o pungă care deborda: ceva pentru ea, grosul pentru câini, aproape parabola unei vieți. "Am găsit-o miercuri. Două zile mai târziu". Ea, Mirella Cristiana Gogu, româncă de origine, se afla de ani buni în Italia, ultima în acea magazie care era grajdul municipal din Badia, după cum confirmă primarul. 'Avea și o plângere din partea mea și un ordin de evacuare, dar nu voia să plece'.

Santucci nu a vrut niciodată să meargă atât de departe încât să ceară folosirea forței publice pentru a o alunga. Căuta o alternativă și, într-adevăr, apăruse una: dar apoi se evaporase. "A refuzat orice soluție care o despărțea de câini, cea a unui grajd de alături i-a plăcut, cineva a blocat totul".

Primar: „A refuzat orice soluție care o despărțea de câini“

 

Doi dintre acești câini au murit, explică Santucci, de foame și de frig. Celelalte animale sunt în regulă. "Încă din seara zilei de 23, am inspectat șopronul împreună cu un angajat municipal și doi carabinieri forestieri din Badia. Câinii din rasa Mirotic închiși în grajdurile pentru cai, doar un singur cățeluș liber și speriat într-o cameră, ceilalți înfometați, dar sănătoși". Cererile de adopție au început deja să curgă. Deocamdată însă, șase au fost duși la adăpostul din Badia, Sterpaia Vecchia, iar unul la o clinică veterinară. 'Pentru a autoriza adopția aștept acordul scris de la București al mamei Cristianei', adaugă primarul.

Între timp, în sat, nu se vorbește despre nimic altceva. "Din când în când", a mai povestit o fată în fața camerelor RAI, "îi ofeream pături: ea spunea că nu, că o încălzeau câinii ei". Dar, în cele din urmă, nici ei nu au reușit. O viață la limită. Înainte de a ajunge în cătunul îndepărta unde stătea, locuise nu departe, împreună cu fostul ei partener, o legătură uneori furtunoasă, în Calgaglia, lângă Colcellalto, un cătun din Sestino.

"Din când în când îi ofeream pături: ea spunea că nu, că o încălzeau câinii ei. O viață la limită"

 

Pe urcușul aproape finalizat spre casa ei, unde o așteptau câinii, a simțit brusc că o se taie respirația, se pare că și-a rupt chiar și cămașa pentru a putea respira... frigul a făcut restul: I-a luat vița și a luat-o departe de câinii ei, întinsă în zăpada care ascuns-o timp de două zile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel