Bulgarii i-au dat afară pe refugiații ucraineni din hotelurile de pe litoral: „De la bun început s-a anunțat”. Vămile cu România, luate cu asalt

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Bulgarii i-au dat afară pe refugiații ucraineni din hotelurile de pe litoral: „De la bun început s-a anunțat”. Vămile cu România, luate cu asalt
Bulgarii i-au dat afară pe refugiații ucraineni din hotelurile de pe litoral: „De la bun început s-a anunțat”. Vămile cu România, luate cu asalt

Sute de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în România, după decizia vecinilor bulgari de a-i evacua din stațiunile lor de pe litoral.

Refugiaților le-au fost puse la dispoziție centre de azil, însă prea puțini au acceptat. Și astfel, mai bine de 50 de autocare au ajuns în județul Constanța. Este coadă și la vama Isaccea, semn că mulți dintre ucraineni vor să ajungă din nou acasă. Intrarea în țară din Bulgaria, prin Vama Veche, este asaltată de autocare pline cu refugiați ucraineni, găzduiți în ultimele luni de țara vecină. Polițiștii de frontieră au numărat cel puțin 50 de astfel de vehicule. Sunt și ucraineni care vin de acolo cu mașinile personale.

„Sunt din Ucraina. Familia mea s-a refugiat în Bulgaria, pentru că în orașul nostru este război”, spune o refugiată la Știrile PRO TV.

„Am plecat din Bulgaria pentru că vrem să ne întoarcem în țara noastră”, a mai spus altă refugiată, conform sursei citate.

Și, totuși, acești oameni nu au plecat de bunăvoie din Bulgaria.

 

„Bulgaria nu își mai poate permite să-i tina pe cetățenii ucraineni în hotelurile de pe litoral”

 

Luni, vicepremierul țării vecine, Kalina Kostantinova, a publicat un mesaj video din care ucrainenii au aflat că vor fi evacuați din hotelurile de pe litoral în care au fost găzduiți și ca vor fi mutați în alte locuri.

„Toți cei care se află în hoteluri și susțin că nu au unde să se ducă vor fi cazați temporar în centrele tampon de la Sarafovo și Elhovo”, a declarat Kalina Kostantinova, vicepremierul Bulgariei.

Decizia de a-i evacua din hoteluri pe refugiații ucraineni are legatură cu începutul sezonului turistic la Marea Neagră.

„Bulgaria nu își mai poate permite să-i tina pe cetățenii ucraineni în hotelurile de pe litoral. De la bun început s-a anunțat că aceasta măsură (a cazării în hoteluri - n.r.) este temporară, pentru a le da timp să se liniștească și să se pună pe picioare”, a mai spus Kalina Kostantinova.

 

1.300 de reugiați ucraineni au intrat în România din Bulgaria, în ultima zi

 

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, 1.300 de refugiați ucraineni au intrat în România din Bulgaria. Pe unii i-am găsit în vama de la Isaccea. Încearcă să se întoarcă acasă.

Numai prin Vama Isaccea, în ultimele 24 de ore, au trecut peste 1.200 de persoane. Mulți sunt cu mașinile personale, dar deja s-a format și o coadă de autocare.

Victoria și fiica ei de cinci ani au stat în ultimile săptămâni într-un hotel din Nisipurile de Aur, Bulgaria. Spune că nu își mai permite să rătăcească prin Europa.

„Prețurile au început să crească foarte mult”, spune Victoria, refugiată din Ucraina.

De la începutul agresiunii ruse, aproape 300.000 de ucraineni au ajuns în Bulgaria. Peste 110.000 dintre ei au beneficiat de protecție temporară și adăpost de la stat în țara vecină.

Potrivit Prefecturii Constanța, până în acest moment autoritățile române de la malul Mării Negre nu au primit solicitări de cazare din partea ucrainenilor evacuați din hotelurile bulgărești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel