BREXIT. Marea Britanie reacționează DUR după o 'gafă' a UE

Narcis Popa |
Data publicării:

Guvernul britanic a descris ca fiind "complet inacceptabilă" referirea la Gibraltar drept "colonie" a Regatului Unit într-un document publicat vineri de Consiliul European, relatează AFP.

Această referire apare într-o notă de subsol a documentului, care propune scutirea de vize pentru cetăţenii britanicii care doresc să călătorească în spaţiul Schengen după Brexit pentru perioade scurte de timp (până la 90 de zile).

"Gibraltarul este o colonie a coroanei britanice", afirmă documentul Consiliului European, citând o "controversă" între Spania şi Regatul Unit cu privire la suveranitatea sa.

"Este absolut inacceptabil să descrii Gibraltarul în acest mod", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.

"Gibraltarul este parte integrantă a familiei britanice şi acest lucru nu se va schimba din cauza ieşirii noastre din UE", a adăugat el.

Acest teritoriu de 6,8 km2, la extremitatea sudică a Peninsulei Iberice, a fost cedat de către Madrid în 1713 coroanei britanice, însă Spania revendică de mult timp suveranitatea sa.

La referendumul din 2016 privind Brexit-ul, 96% dintre locuitorii Gibraltarului au votat în favoarea apartenenţei la blocul european, cel mai mare procent pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Acordul de "divorţ" încheiat între Londra şi Bruxelles, respins la jumătatea lunii ianuarie de parlamentarii britanici, include mai multe dispoziţii referitoare la Gibraltar. Acestea prevăd instituirea de măsuri pentru colaborarea în lupta împotriva contrabandei cu ţigări, între forţele de poliţie, precum şi în materie de drepturi ale muncitorilor şi mediul înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel