Boris Johnson se întoarce în Marea Britanie în încercarea de a obține un al doilea mandat de prim-ministru

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Boris Johnson
Boris Johnson

Boris Johnson s-a întors sâmbătă în Marea Britanie, în contextul în care ia în considerare o încercare îndrăzneață de a obține un al doilea mandat de prim-ministru, la doar câteva săptămâni după ce a fost forțat să demisioneze, unii colegi avertizând că revenirea sa ar putea crea mai mult haos politic.

Potențialii candidați pentru a o înlocui pe premierul Liz Truss, care a demisionat joi după șase săptămâni de mandat, s-au angajat într-un weekend frenetic de lobby pentru a obține suficiente nominalizări pentru a intra în competiția pentru conducere înainte de termenul limită de luni.

Johnson, care se afla în vacanță în Caraibe când Truss a demisionat, nu a comentat public despre o candidatură pentru vechiul său post. El a primit sprijinul a zeci de parlamentari conservatori, dar trebuie să asigure 100 de nominalizări pentru a fi luat în considerare.

 

Johnson a declarat că este "pregătit"

 

Ministrul Departamentului pentru Comerț, James Duddridge, a declarat vineri că Johnson i-a spus că este "pregătit". El a declarat sâmbătă că Johnson a obținut 100 de nominalizări, deși o numărătoare Reuters îl plasează la aproximativ 40, în timp ce numărătoarea arăta că fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, deocamdată favoritul caselor de pariuri, a depășit 100.

Doar fostul ministru al apărării Penny Mordaunt a declarat în mod oficial că va candida, deși o numărătoare Reuters a arătat că ea avea până acum doar 22 de nominalizări înainte de termenul limită de luni, ora 1300 GMT.

Următorul prim-ministru, un post care va fi schimbat de trei ori în patru ani, se confruntă cu o imensă inbox după ce planurile economice ale lui Truss au lovit piețele de obligațiuni, au crescut costurile de împrumut guvernamental și au adăugat mai multe tensiuni asupra gospodăriilor și întreprinderilor care se luptă deja cu o criză a costului vieții.

 

Johnson a fost huiduit de unii pasageri din avionul cu care se întorcea în Marea Britanie

 

Johnson a fost huiduit de unii pasageri din avionul spre Marea Britanie, potrivit unui reporter Sky News aflat în zborul care a ajuns la Londra sâmbătă dimineața.

Purtând o jachetă închisă la culoare și un rucsac, Johnson a făcut cu mâna fotografilor pe aeroportul Gatwick din Londra înainte de a pleca cu mașina.

Ar fi o revenire uluitoare pentru fostul jurnalist și fost primar al Londrei, care a părăsit Downing Street învăluit în scandal, afirmând că colegii de partid au "schimbat regulile la jumătatea drumului" pentru a-l împiedica să îndeplinească un mandat complet.

 

În parlament, părerile despre Johnson sunt împărțite 

 

Perspectiva unui nou mandat de premier al lui Johnson este un subiect polarizant pentru mulți membri ai Partidului Conservator, care este profund divizat după ce a eliminat patru prim-miniștri în șase ani.

Pentru unii parlamentari conservatori, Johnson este un câștigător de voturi, capabil să atragă în toată țara cu imaginea sa de celebritate și cu marca sa de optimism energic. Pentru alții, el este o figură toxică, care ar avea dificultăți în a uni partidul și, astfel, ar putea submina eforturile de a construi o conducere stabilă pentru a calma piețele financiare agitate.

Fostul ministru de interne Priti Patel a declarat că fostul său șef a avut "mandatul de a livra manifestul nostru ales și o experiență dovedită în luarea deciziilor importante".

Andrew Bridgen, un alt deputat conservator, a declarat că ar putea demisiona din grupul parlamentar dacă Johnson se va întoarce și le-a spus conservatorilor să nu creeze un "cult al personalității" lui Johnson.

Fostul lider al Partidului Conservator William Hague a declarat că revenirea lui Johnson ar duce la o "spirală a morții" pentru partid, conform Reuters.

 

Johnson este în prezent investigat de Comisia pentru privilegii a parlamentului

 

Dacă Johnson va reuși să obțină suficiente nominalizări, el ar putea merge față în față cu Sunak, care a demisionat din funcția de ministru de finanțe în iulie, spunând că fostul său șef nu a fost capabil să ia decizii dure.

Johnson este în prezent investigat de Comisia pentru privilegii a parlamentului pentru a stabili dacă a mințit Camera Comunelor cu privire la partidele care au rupt blocajul. Se așteaptă ca miniștrii care au fost găsiți că au indus în eroare parlamentul cu bună știință să demisioneze.

Concursul a fost accelerat pentru a dura doar o săptămână. Conform regulilor, doar trei candidați vor putea ajunge la primul tur de scrutin al legislatorilor luni după-amiază, iar ultimii doi vor fi supuși vineri unui vot limitat la aproximativ 170.000 de membri înscriși ai Partidului Conservator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel