Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev. Premierul britanic a anunţat un nou pachet de ajutor militar cu ocazia Zilei naţionale a Ucrainei

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 66 de milioane de dolari, în timpul unei vizite surpriză pe care o efectuează la Kiev, unde a spus că armata ucraineană ''poate şi va câştiga'' războiul împotriva Rusiei, relatează CNN.

Londra a descris acest nou pachet drept „un pas înainte pentru capabilitatea curentă a Ucrainei, care-i îmbunătăţeşte abilitatea de ţintire defensivă şi supravegherea pe rază lungă”, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Pachetul cuprinde 200 de drone de ultimă generaţie şi muniţii cu fragmentaţie care „vor permite Ucrainei să urmărească şi să ţintească mai bine forţele invadatoare ruse”, se arată în acelaşi text.

Ajutorul militar include şi 850 de micro-drone Black Hornet lansate manual şi care sunt „special concepute pentru a fi folosite în oraşe şi sate şi sunt desfăşurate pentru a detecta forţele inamice care se apropie”, precizează guvernul de la Londra.

Johnson a spus că a venit în Ucraina „pentru a transmite mesajul că Regatul Unit este cu voi (cu ucrainenii) şi va fi cu voi în zilele şi lunile următoare”.

 

Boris Johnson şi Volodimir Zelenski au discutat şi despre „provocările iernii care vine”



Potrivit Downing Street, în timpul acestei vizite, efectuate de Ziua Independenţei Ucrainei, Boris Johnson şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat şi despre „provocările iernii care vine” pentru Ucraina, la şase luni de când a început agresiunea rusă contra acestei ţări.

Boris Johnson a demisionat luna trecută după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul său partid conservator şi scandalurilor eclipsate o perioadă de războiul început în Ucraina pe 24 februarie. El a efectuat de atunci două vizite în capitala ucraineană şi s-a evidenţiat printre cei mai înfocaţi susţinători ai Kievului, căruia guvernul de la Londra i-a oferit cantităţi substanţiale de armament.

Succesorul lui Boris Johnson, care va fi ales de către membrii partidului conservator între Liz Truss şi Rishi Sunak, va fi cunoscut pe 5 septembrie.

 

Joe Biden anunţă că SUA vor acorda Ucrainei ajutoare militare de trei miliarde de dolari

 

Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, informează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a precizat că este vorba de "cea mai mare tranşă de asistenţă de securitate de până acum", la şase luni de când Rusia a invadat Ucraina.

Cele aproximativ 2.98 miliarde alocate "vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană, sisteme şi muniţii de artilerie, sisteme antiaeriene împotriva dronelor şi radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung", a spus Biden, citat într-un comunicat al preşedinţiei americane, chiar de Ziua Independenţei Ucrainei.

Reuters informase încă de marţi seara despre noul pachet de asistenţă pentru Ucraina, dintr-o sursă oficială de la Washington care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Agenţia menţiona că fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului SUA să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel