Bologa (DNA): Cetăţenii României au dreptul să intre în Spaţiul Schengen fără a mai fi umiliţi la graniţe

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, susţine că Parlamentul României trebuie să modifice legile justiţiei în conformitate cu angajamentele europene pentru a face posibilă ridicarea MCV până la sfârşitul acestui an şi intrarea României în Spaţiul Schengen, astfel încât românii să nu mai fie "umiliţi" la graniţe.

"În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, acolo sunt prevăzute patru obiective. Unul dintre acestea este continuarea luptei împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu, iar acesta este în sarcina DNA. Aşa cum se arată în rapoartele din ultimii doi - trei ani, noi am îndeplinit acest obiectiv.

Prin modificarea legilor justiţiei, eu sper să se ajungă la atingerea şi a celorlalte condiţionalităţi, care să permită funcţionarea independentă a Justiţiei, astfel încât, până la sfârşitul acestui an, să fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Oricum va rămâne un mecanism general de verificare pentru toate statele europene - Mecanismul privind Statul de Drept.

Eu, nefăcând politică, nici nu-mi place şi nici nu am această posibilitate, consider, totuşi, că cetăţenii României au dreptul să intre în Spaţiul Schengen fără a mai fi umiliţi la graniţele României. Pentru ei trebuie ridicat MCV, care să ducă mai departe la intrarea României în Spaţiul Schengen", a declarat şeful DNA, într-un interviu la RFI, conform Agerpres.

Vezi și:

 

Bode: Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv important pentru România, mă bucur să constat susţinerea publică a Germaniei

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis luni că aderarea României la spaţiul Schengen este şi rămâne un obiectiv "foarte important" pentru ţara noastră, apreciind totodată sprijinul şi susţinerea publică a Germaniei.

"Aderarea la spaţiul Schengen a fost şi rămâne un obiectiv foarte important pentru România. Mă bucur să constat sprijinul şi susţinerea publică a Germaniei, stat membru cu care avem o cooperare foarte bună în domeniul afacerilor interne. Declaraţia cancelarului Scholz, pe care o salut, confirmă ceea ce autorităţile române spun de peste 10 ani de zile: îndeplinim toate cerinţele tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen cu drepturi depline. Mai ales în contextul actual, trebuie să ne fie recunoscute rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE şi contribuţia constantă şi activă la eforturile generale de consolidare a securităţii UE", a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Continuă știrea..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel