Bogdan Aurescu, la forumul de la Praga: Atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Atacul Rusiei de la începutul acestui an 'nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale', a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la conferinţa Forum 2000, din cadrul formatului special dedicat Ucrainei ('Forum for Ukraine') din Praga.

'Unul dintre efectele războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei - care, desigur, nu a fost dorit de preşedintele Putin - a fost mai multă unitate. A crezut că poate specula disensiunile noastre, din interiorul Uniunii Europene, şi nu a fost cazul. Dimpotrivă, am arătat mai multă unitate decât se aştepta, iar acesta este un lucru bun. Pe de altă parte, cred că a crezut că poate specula şi divizarea dintre cele două maluri ale Atlanticului şi nu a fost cazul, dimpotrivă. Rezultatul a fost o mai mare unitate transatlantică. Nivelul de coordonare, de contacte, faptul că am reuşit să adoptăm sancţiuni, aproape cu acelaşi ritm - luând în considerare condiţiile specifice ale fiecărei părţi - arată că am putut acţiona împreună, într-un mod foarte coordonat şi într-un mod foarte eficient, iar această coordonare continuă în acest moment', a arătat ministrul român de Externe.

El a adăugat că 'atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale, împotriva securităţii europene, împotriva securităţii transatlantice, a fost un atac împotriva parametrilor fundamentali ai arhitecturii securităţii euroatlantice'.

Bogdan Aurescu: Atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale

 

'Cred că putem coopera şi cred că suntem foarte eficienţi când lucrăm alături de SUA', a punctat ministrul. Vorbind despre calea spre aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, şeful diplomaţiei române a spus că există două cuvinte-cheie pe care le-a auzit de la reprezentanţii celor două ţări: 'reformă' şi 'susţinerea reformei'.

'Sper din toată inima că nu este o sală de aşteptare. Cred că aceste ţări merită statutul de candidat şi perspectiva europeană', a mai arătat el. Totodată, Aurescu a evidenţiat că, în acest moment, Republica Moldova 'este foarte vulnerabilă, este cel mai expus vecin al Ucrainei, al impactului crizei din Ucraina, o ţară care are momente de criză multiple'.

În acest sens, a menţionat criza de energie, criza legată de asistenţa umanitară pe care ţara vecină o acordă Ucrainei şi criză economică, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel