Bode, ministrul Transporturilor: „Acum, la TAROM sunt în vizită următorii - DNA, DIICOT, Poliţia, Parchetul...”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Compania TAROM a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea a nouă aeronave ATR-uri fără contract, pe baza unui memorandum semnat de fostul director general interimar Mădălina Mezei, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, într-o conferinţă de presă prilejuită de preluarea mandatului.

„În acest moment, la TAROM sunt în vizită următorii: DNA, DIICOT, Corpul de Control al prim ministrului, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor, Autoritatea pentru Protecţia Datelor, Consiliul Concurenţei, Autoritatea pentru Discriminare, poliţia, parchetul. Nu ştiu dacă mai există o instituţie care să nu fie acolo. Ce s-a întâmplat cu această companie şi modul în care a fost administrată în ultima perioadă depăşeşte orice imaginaţie. Sunt în discuţii avansate pentru achiziţionarea celor nouă ATR-uri, cu acel contract buy back semnat de doamna Mezei şi aici repet: ţineţi-vă bine! Doamna Mezei a semnat un memorandum prin care a acordat un avans de 900.000 de euro pentru achiziţia celor nouă aeronave. Încă o dată: a acordat un avans pe baza unui pe baza unui memorandum. Nu am mai văzut aşa ceva! Nu există niciun contact. TAROM a plătit 900.000 de euro avans pentru achiziţionarea celor nouă ATR-uri fără contract, pe baza unui memorandum”, a atras atenţia ministrul.

Potrivit acestuia, TAROM are în conturi 21 de milioane de euro, a înregistrat pierderi de 160 de milioane de lei în 2018 şi "se pregăteşte" să depăşească 180 de milioane de lei în 2019.

 

Lucian Bode: „Avem nevoie de restructurare urgentă a acestei companii”

 

Lucian Bode a subliniat că este nevoie de o restructurare urgentă a acestei companii, în condiţiile în care la Serviciul Comercial sunt peste 200 de angajaţi care "nu fac nimic ca zborul să devină profitabil", iar Serviciul Tehnic peste 400.

„Este clar că avem nevoie de restructurare urgentă a acestei companii, dar nu restructurarea din 2017. În 2017 s-a demarat o procedură de restructurare. Aveam 1.874 de angajaţi, iar la finalul procedurii de restructurare compania TAROM avea 1.900 de angajaţi. Deci, restructurare. La Comercial sunt peste 200 de angajaţi, dar nu fac nimic ca zborul să devină profitabil. La Tehnic avem cele mai mari costuri din Europa. Peste 40% costuri, mai mari decât la orice companie din Uniunea Europeană. Va trebui să intervenim de urgenţă. Susţin decizia Guvernului de a implementa managementul profesionist şi aici, la compania TAROM, au nevoie urgent de un ajutor de salvare. O să discutăm cu toţi factorii implicaţi, cu Comisia Europeană în special pentru un ajutor de stat şi pentru un ajutor de salvare, dar ne propunem clar să salvăm compania. Să nu mai spun de acele celebre agenţii de turism din toată lumea care în multe situaţii rezervă 100% biletele alocate şi apoi le anulează. De ce fac asta? Pentru că încasează un comision şi rămân banii respectivi în cont. Avem toată bunăvoinţa şi toată disponibilitatea să salvăm această companie”, a spus Bode.

 

Răzvan Cuc spune că nu s-a implicat în achiziţia de aeronave

 

La rândul său, fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc, întrebat de jurnalişti despre acest avans, a spus că nu ştie nimic şi că nu s-a implicat în achiziţia de aeronave în niciun mandat de-al său.

„Nu ştiu (despre avans - n. r.), eu nu m-am implicat niciodată în achiziţia de aeronave în niciun mandat. Ce pot să vă spun este că aceste nouă ATR-uri sunt vitale companiei. Trebuiau aduse din luna octombrie. Graficul de livrare a ATR-urilor era: unul în luna octombrie, două în luna noiembrie, unul în luna decembrie şi ulterior în anul următor să vină restul aeronavelor. Ele sunt vitale pentru că din punct de vedere al eficienţei sunt cele mai bune pe scurt curier, pe distanţele interne din ţară. Nu ştiu ce a făcut doamna Mezei (Mădălina Mezei, fostul director general interimar al TAROM - n.r.), ce avans a dat doamna Mezei. Consiliul de Administraţie împuterniceşte un director, el duce mai departe strategia companiei în funcţie de prerogativele pe care le are. Ea nu a venit niciodată să îmi spună mie că dă un avans la ATR-uri. Şi presupun că dacă l-a dat, l-a dat legal, nu cred că a făcut cineva vreo ilegalitate”, a susţinut Cuc.

Fostul ministru a ţinut să sublinieze că şi el a făcut referire la Serviciul Comercial al companiei TAROM pe parcursul mandatelor sale, fiind nemulţumit de activitatea acestuia.

„Aşa cum am văzut, şi dânsul (Lucian Bode - n.r.) a făcut referire la Comercial. Eu am spus şi în timpul mandatului şi tocmai de asta am şi solicitat restructurarea la TAROM din temelie, pentru că sunt anumite sincope. Degeaba ai aeronave noi dacă nu reuşeşti să le umpli sau dacă vinzi biletele foarte scump”, a arătat Răzvan Cuc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel