Biden va insista ca Boris Johnson să respecte statutul special al Irlandei de Nord în relaţia cu UE

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele SUA, Joseph Biden, va insista, cu ocazia întrevederii cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, ca Guvernul de la Londra să respecte statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu Uniunea Europeană, afirmă surse citate de cotidianul The Times.

Joseph Biden se va întâlni cu Boris Johnson cu ocazia summitului Grupului G7, care se va desfăşura în Cornwall (Marea Britanie).

Potrivit unor oficiali de la Washington, Joseph Biden va exprima susţinere pentru Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit. Joseph Biden îi va transmite lui Boris Johnson că Protocolul nord-irlandez este considerat o garanţie pentru respectarea Acordului de Pace din Vinerea Mare, un tratat în care Statele Unite sunt garant.

Joseph Biden va avertiza că problemele din Irlanda de Nord riscă să afecteze perspectivele viitorului acord comercial SUA-Marea Britanie.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anunţat recent că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu violenţe din cauza apariţiei controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii din cauza Brexit.

 

Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE

 

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel