Biden l-a avertizat pe omologul său chinez asupra ''consecinţelor'' unui ajutor acordat Rusiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS

Preşedintele SUA Joe Biden ''a descris implicaţiile şi consecinţele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta duce un atac brutal asupra oraşelor şi civililor ucraineni'', afirmaţie făcută într-o videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping, a declarat vineri Casa Albă, relatează AFP.

Cei doi lideri şi-au semnalat dorinţa de a ''menţine deschise canalele de comunicare'' în cadrul acestei întrevederi, care a durat aproape două ore, potrivit unui comunicat.

Conflictele şi antagonismele ca evenimentele în desfăşurare din Ucraina nu sunt în interesul nimănui, iar China şi SUA au responsabilitatea de a ajuta la pacea mondială, a afirmat, la rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping în videoconferinţa cu omologul său american Joe Biden.

Relaţiile între state nu pot avansa până în etapa unei confruntări, iar conflictele şi antagonismele nu sunt în interesul nimănui, i-a spus preşedintele chinez liderului de la Casa Albă.

Biden l-a avertizat pe omologul său chinez asupra ''consecinţelor'' unui ajutor acordat Rusiei

 

UE are "dovezi foarte sigure" că China ia în considerare acordarea de sprijin militar Rusiei, potrivit portalului Politico.eu. Un oficial UE amenință cu măsuri comerciale împotriva Beijingului în cazul în care livrările de arme vor continua.

Liderii UE se află în posesia unor "dovezi foarte fiabile" că China ia în considerare acordarea de asistență militară Rusiei, a declarat un oficial european de rang înalt pentru POLITICO, amenințând cu potențiale măsuri comerciale dacă livrările de arme vor continua.

Aceasta urmează unui avertisment similar din partea oficialilor americani la începutul acestei săptămâni, potrivit căruia guvernul rus a cerut Chinei echipamente militare și alt tip de sprijin, după cum au relatat POLITICO și alte instituții media. Un raport ulterior al Financial Times a afirmat că China a semnalat deschiderea față de această cerere. Nu este imediat clar dacă cele mai recente informații ale UE provin din aceleași surse sau din propriile informații ale Europei.

"Liderii UE au dovezi foarte fiabile că China are în vedere furnizarea de ajutor militar Rusiei. Toți liderii sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă", a declarat oficialul UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească public despre informații confidențiale.

UE are "dovezi foarte sigure" că China ia în considerare acordarea de sprijin militar Rusiei

 

 

El nu a precizat ce fel de asistență a solicitat Moscova.

"Suntem îngrijorați de faptul că China flirtează cu rușii", a adăugat el. UE va "impune bariere comerciale împotriva Chinei" în cazul în care Beijingul va da curs solicitării Rusiei, a spus el, deoarece "acesta este singurul limbaj pe care Beijingul îl înțelege".

Summitul UE-China, programat pentru 1 aprilie, cu participarea președintelui Xi Jinping, va continua așa cum a fost programat, după cum a fost confirmat vineri, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni cu toți reprezentanții de vârf ai țărilor UE.

Adâncirea crizei ucrainene este văzută ca un test pentru soliditatea relațiilor dintre Rusia și China. Beijingul a respins în repetate rânduri rapoartele americane privind implicarea sa în criza ucraineană ca fiind "dezinformări".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel