Belgia. Zeci de români, la cea mai mare fabrică ilegală de țigări: „Sunt doar pioni în rețeaua criminală mai mare”

Belgia. Zeci de români, la cea mai mare fabrică ilegală de țigări „Sunt doar pioni în rețeaua criminală mai mare”
Belgia. Zeci de români, la cea mai mare fabrică ilegală de țigări „Sunt doar pioni în rețeaua criminală mai mare”

Patru fabrici au fost închise, 40 de suspecți arestați și milioane de țigări ilegale și tone de tutun au fost confiscate. Acesta este rezultatul celei mai mari acțiuni vamale împotriva contrabandei ilegale de țigări făcută vreodată în Belgia. Vama și poliția au făcut raiduri în zece locuri din Belgia miercuri dimineață. Tot într-o magazie de pe A12 din Aartselaar, unde a fost descoperită cea mai mare fabrică ilegală de țigări.

„Un mare succes”, susține Kristian Vanderwaeren, marele șef al vamelor, despre acțiunea care a avut loc miercuri dimineață. „După luni întregi de cartografiere a persoanelor și locurilor suspecte, miercuri a fost momentul să facem greva. Acțiunea a fost realizată în colaborare cu Serviciul European pentru Fraude OLAF și Europol. Aproximativ 150 de vameși au atacat zece adrese în Bree, Aartselaar, Tongeren, Eeklo, Drogenbos, Charleroi, Leuze-en-Hainaut și Frasnes-lez-Anvaing”.

„Am putut închide patru fabrici de producție ilegale și 40 de suspecți au fost arestați, toți dintr-o mare rețea criminală. Este pentru prima dată când organizăm o campanie atât de amplă cu atât de mulți oameni în atât de multe locuri”, spune cu mândrie Vanderwaeren.

 

Hală de producție ilegală pe A12

 

Cel mai mare șantier de producție a fost situat într-un depozit de pe A12 din Aartselaar. La momentul raidului, 17 persoane, în principal români și ucraineni, lucrau aici. „Aici am găsit un depozit mare de țigări, ambalate și gata de expediere.”

Depozitul avea o linie completă de producție pentru prelucrarea tutunului brut în țigări finite. „Tutunul este uscat în mașini, zdrobit și plasat în ambalajul de hârtie. Filtrul este apoi atașat la acesta și produsul final este ambalat pentru expediere. Diferite mărci sunt imitate, dar este întotdeauna același produs, doar cu o etichetă diferită”.

Banda a făcut țigări la comandă. Anchetatorii au găsit pachete de aproape toate mărcile cunoscute: 15 milioane de țigări ale mărcii Richmond, 5,7 milioane de țigări ale mărcii Regina și 560.000 de țigări ale mărcii Marlboro. Au fost, de asemenea, confiscate 17,6 tone de tutun prelucrat. „Toate țigările vor fi distruse, iar mașinile vor fi confiscate, dezasamblate și distruse”.

Se pare că cel puțin o parte din cei 17 suspecți locuiau și în magazie. Pe lângă zona de producție, vameșii au găsit câteva dormitoare.

Vameșii au descoperit, de asemenea, producția ilegală de țigări în Tongeren, Eeklo și Frasnes-lez-Anvaing. „Acestea erau încă în construcție, așa că nu s-au produs încă țigări aici, ceea ce arată că am fost acolo la timp.”

 

45 de suspecți - ucraineni, bulgari și români

 

45 de suspecți - ucraineni, bulgari și români - au fost arestați și sunt aduși în fața judecătorului de instrucție. Unii erau deja cunoscuți pentru acte similare în alte țări ale UE.

„Suntem foarte mulțumiți de această captură, dar în cele din urmă aceștia sunt doar pioni în rețeaua criminală mai mare”, spune Vanderwaeren. „Capetele mari sunt probabil în Rusia și Dubai, ceea ce, din păcate, este dincolo de puterile noastre. Scopul nostru este de a pune capăt producției ilegale din Belgia, astfel încât să abordăm problema de la sursă și să combatem consumul de țigări ilegale”.

Potrivit Vamelor, bandele din Europa de Est aleg din ce în ce mai mult Belgia pentru fabricarea ilegală de țigări și pentru a le face să pară țigări de la mărci cunoscute. Acest lucru s-ar putea explica, printre altele, prin creșterea ratelor accizelor.

Între timp, ancheta continuă și la nivel internațional. „Pentru ancheta internațională, facem apel la vameșii din Polonia, dar și OLAF și Europol să continue ancheta în țările din Europa de Est de unde provin bandele”, spune Vanderwaeren.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy