Belgia. Un român a câștigat peste 200.000 de euro printr-o schemă cu SMS-uri. Prejudiciu de 1,8 milioane de euro

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un român de 50 de ani a pus la cale un sistem de fraudare la scară largă în Nieuwpoort, Belgia, folosind cartele SIM pentru a genera mesaje text. Compania de telefonie mobilă Proximus, a înregistrat prejudicii de aproape 1,8 milioane de euro, în tip ce românul a reușit să adune în cont 215.000de euro, cu care s-a întors în România.

Compania belgiană de telecomunicații Proximus solicită unui român daune de 1,7 milioane de euro și îl acuză de fraudă la scară largă, folosind cartele preplătite. Românul a folosit aceste cartele pre-pay, pe care le-a falsificat, pentru a genera mesaje text.

Așa-numitele simbox-uri sunt un fel de „supertelefoane” care sunt folosite, în general, de companii pentru a trimite automat mesaje text,în condiții perfect legale. Dar, în acest sens, trebuie solicitat operatorului de telecomunicații care operează în acea rețea să efectueze operațiunea. Pentru asta, compania, în cazul de față Proximus, încasează un comision din mesajul text transmis clientului.

În cazul de față, românul Victor-George B. a fost cel care a efectuat operațiuni similare, comisionul aferent intrând în propriul buzunar, prejudiciind astfel operatorul de telefonie. Astfel, compania susține că ar fi pierdut nu mai puțin de 1,7 milioane de euro.

A dat nume de fotbaliști  români sau din desene animate

 

Bărbatul avea astfel de sim-boxuri și în Olanda și Regatul Unit, unde acționa în numele intermediarilor pentru companii externe. „Am reușit să îl conectăm în legătură cu utilizarea a 2200 de cartele SIM. Cele mai multe cumpărate cu carduri Pay & Go, cu sau fără nume false. Proximus chiar l-a informat că o face ilegal, dar a continuat oricum. Prejudiciul total pentru Proximus este de 1.785.000 de euro“, informează nieuwsblad.be.

„Când Proximus l-a notificat, a continuat să facă acest lucru, dar a dat nume de jucători din echipa de fotbal Steaua București, sau pur și simplu nume din desene animate românești potrivit hln.be.

(Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH )

2 ani de închisoare și confiscarea tuturor bunurilor

 

Potrivit avocatului, românul se face vinovat de diferite încălcări ale legii telecomunicațiilor. „În acest fel a împiedicat costurile de conectare care trebuiau plătite cu mesajele text provenite din străinătate. Mai mult decât atât, el ar putea citi conținutul acestor mesaje pe computerul său și anonimiza utilizatorul final, ceea ce se pedepsește prin lege. Cer 2 ani de închisoare, o amendă de 2.000 de euro și confiscarea tuturor bunurilor sale și 215.544 de euro”, sunt cerințele companiei Proximus, exprimate prin avocat în fața instanței din Vernue.

„Admite totul și îmi pare rău. Clientul meu a început acum o nouă viață ca muncitor în construcții în țara sa natală. Vreau să întreb dacă confiscarea poate fi revizuită, ca parte a despăgubirilor solicitate”, a răspuns, în numele românului, avocatul cestuia. Verdictul va fi pronunțat pe  2 februarie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel