Belgia suprataxează profiturile nesimțite ale companiilor din energie

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul belgian a anunţat miercuri o serie de măsuri în scopul de a răspunde creşterii vertiginoase a preţurilor la energie, transmite Reuters.

Printre măsurile anunţate se numără reducerea consumului energetic în clădirile publice şi o propunere de taxare a profiturilor în exces ale companiilor energetice precum Engie şi TotalEnergies.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a spus că, în clădirile publice, încălzirea va fi limitată la 19 grade Celsius, iar folosirea aparatelor de aer condiţionat va fi redusă, în timp ce iluminarea instituţiilor şi monumentelor va fi oprită după ora 19.00.

Guvernul federal belgian a mai decis să prelungească TVA redus la 6% la gaz şi electricitate şi un tarif special la energie pentru persoanele sărace, până la sfârşitul primului trimestru al lui 2023.

„Statele din Europa trebuie să aibă planuri de urgență”. Ce amenințare a lansat Rusia pentru UE

 

„Uniunea Europeană va înfrunta ierni teribile, dacă nu se oprește creșterea prețului la gaze naturale”. Este avertismentul unui ministru belgian.

În același timp, se înmulțesc apelurile pentru înghețarea prețului gazelor și decuplarea acestuia de prețul energiei electrice, în țările Uniunii Europene. Totodată, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al țării, Dmitri Medvedev, a estimat că, până la sfârșitul acestui an preţul gazului va ajunge la 5.000 de euro per mia de metri cubi de gaz. El si-a încheiat mesajul trimițând, ironic, „salutări calde” Europei.

Următoarele cinci până la zece ierni vor fi teribile dacă nu facem nimic - a spus Ministrul belgian al Energiei, potrivit Știrile PRO TV. Trebuie să acționăm la sursă, la nivel european și să acționăm pentru înghețarea prețului gazelor.

Cancelarul Austriei a cerut decuplarea prețului gazelor naturale de cel al electricității, în UE

 

 

„Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe piețele energetice”, a spus cancelarul Karl Nehammer, adăugând: „Nu-l putem lăsa pe Vladimir Putin să stabilească prețul european al energiei electrice, în fiecare zi”.

Fatih Birol, Agenția Internațională pentru Energie: „Cred că dacă nu reușim să reducem semnificativ consumul, nu exclud să fie raționalizări importante la gaze”.

Fatih Birol:  „Cred că țările din Europa trebuie să aibă planuri de urgență”

Fatih Birol: „Cred că țările din Europa trebuie să aibă planuri de urgență pentru a minimiza efectele negative dacă nu vom avea suficientă energie în Europa”.

Cheltuielile vor crește semnificativ din toamnă și pentru milioane de familii din Marea Britanie. Din octombrie, factura medie anuală la energie ar putea trece de 3.500 de lire sterline, o majorare record de 80%, faţă de anul trecut.

Potrivit Sky News, vor avea de suferit peste 50 de milioane de britanici.

Jonathan Bradshaw, profesor de politici sociale la Universitatea din York: „Mai bine de jumătate din gospodării vor avea de suferit din cauza acestor creșteri de preț. Cel mai greu va fi în lunile de iarnă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel