EXCLUSIV  Belgia. Povestea Elenei și a lui Mihai, care au decis să investească în ceva care să fie cu folos pentru români: „Vrem să facem o bucurie tuturor care ne trec pragul!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Chiar dacă nu sunt acasă, românii din Belgia vor avea tot ce le trebuie pentru un mic-dejun tradițional, un prânz sau pentru o cină ca la mama acasă. De curând, Elena Cristiana și Mihai Popovici, originari din Fălticeni, județul Suceava, au deschis un magazin cu produse românești în Malle: „Magazinul Românului din Malle”, unde „Nimic nu-i mai bun pe masă ca mâncarea de acasă!”.

Când te uiţi pe rafturile unui astfel de magazin, ai putea crede că eşti în România. Totuşi, imaginile sunt din magazinul soţilor Popovici, care locuiesc în Malle, regiunea Flandra din Belgia. Aici poţi găsi de la dulciuri specifice româneşti, mezeluri, cărnuri, conserve româneşti, băuturi, tot ce ar putea pofti cei aflați departe de țară. Nu numai românii le trec pragul, ci şi belgienii.

3. -imagine fara descriere- (belgia--povestea-elenei-si-a-lui-mihai--care-au-decis-sa-investeasca-in-ceva-care-sa-fie-cu-folos-pentru-romani-prc-e2prc-80prc-9evrem-sa-facem-o-bucurie-pentru-toti-cei-care-ne-trec-pragulprc-e2prc-80prc-9d-2.jpg)

„De cinci săptămâni am devenit mici antreprenori și suntem tare bucuroși că putem fi cât mai mult posibil înconjurați de conaționalii noștri. Suntem o comunitate destul de mare aici în zona Turnhout. La magazinul nostru nu vin numai români, ci și belgieni care sunt tare curioși să încerce produsele noastre, iar ceea ce le-a atras atenția a fost berea noastră la pet de 2,5 litri, ei fiind mari iubitori de bere. Suntem la început de drum și fără experiență în domeniu, dar le învățăm pe toate pas cu pas și cu ajutorul lui Dumnezeu vom face ca această mică afacere să devină prosperă și o bucurie pentru toți cei care ne trec pragul”, a spus Elena Cristiana Popovici pentru StiriDiaspora.ro.

Mihai, în vârstă de 27 ani, a plecat în Belgia în urmă cu opt ani pentru a munci să strângă un ban pentru un viitor mai bun. Elena Cristiana, în vârstă de 30 de ani, de profesie asistent medical, a plecat în Belgia în urmă cu cinci ani, pentru a munci doar pe o perioadă scurtă de timp. Însă, acolo l-a întâlnit pe Mihai, iar între cei doi s-a legat o dragoste frumoasă din care a ieșit fetița lor Medeea, în vârstă de 2 ani și 9 luni. 

2. -imagine fara descriere- (belgia--povestea-elenei-si-a-lui-mihai--care-au-decis-sa-investeasca-in-ceva-care-sa-fie-cu-folos-pentru-romani-prc-e2prc-80prc-9evrem-sa-facem-o-bucurie-pentru-toti-cei-care-ne-trec-pragulprc-e2prc-80prc-9d-5.jpg)

 

„Nimeni nu pune bețe în roate”

 

StiriDiaspora.ro: Cum a fost adaptarea? Vă mai amintiți cum v-ați acomodat?

Elena Cristiana Popovici: Eu am terminat postliceala de asistență medicală și în vacanță am venit în Belgia pentru a lucra timp de trei luni, pentru un bănuț în plus, dar cu gândul să mă întorc și să mă angajez în România. Viața a luat alt curs și aici l-am întâlnit pe soțul meu Mihai și ne-am îndrăgostit. Nu a fost greu, dar nici ușor! Ne place aici și ne-am integrat repede, chiar dacă nu vorbim limba foarte bine, fiind o limbă dificilă.

 

StiriDiaspora.ro: Care este povestea magazinului? Cum ați reușit? Cine v-a susținut, încurajat? 

Elena Cristiana Popovici: Încă nu avem o poveste a magazinului, acum începem să scriem primele file ale poveștii. Aveam ceva bănuți strânși „la ciorap”, cum spunem noi românii, și am decis să investim în ceva care să fie cu folos pentru mai multă lume. Am avut norocul de a-l întâlni pe proprietarul localului, Tom Peeters, care este un super om, ne-a ajutat și încurajat. Apoi, ușor ușor am început a ne documenta și a face acte. Este ușor aici pentru ca nu ai nevoie de multe aprobări și nimeni nu pune „bețe în roate”. Din contră! Unde sunăm și întrebăm sau cerem ajutorul la instituțiile statului am fost serviți și ajutați, ba chiar felicitați!

4. -imagine fara descriere- (belgia--povestea-elenei-si-a-lui-mihai--care-au-decis-sa-investeasca-in-ceva-care-sa-fie-cu-folos-pentru-romani-prc-e2prc-80prc-9evrem-sa-facem-o-bucurie-pentru-toti-cei-care-ne-trec-pragulprc-e2prc-80prc-9d-3.jpg)

 

StiriDiaspora.ro: Care a fost motivația pentru a vă începe afacerea tocmai acolo? Cum ați recunoscut oportunitatea?

Elena Cristiana Popovici: Motivația cea mai mare pentru noi a fost aceea de a deveni propriul șef. Chiar dacă soțul lucrează și va lucra în continuare la fabrică, pentru că acolo a avansat și este foarte bine văzut și respectat, atât de patroni cât și de colegi. Oportun pentru mine a fost să îmi fac singură un program de lucru în care să pot avea grijă și de copil pentru a nu fi nevoit să stea ore suplimentare la creșă. Afacerea fiind la început, ne trebuie timp pentru a ne dezvolta și a crește frumos în aceasta nouă carieră ca antreprenori. Încă ne documentam, ba chiar mă gândesc să fac un curs de marketing și management.

5. -imagine fara descriere- (belgia--povestea-elenei-si-a-lui-mihai--care-au-decis-sa-investeasca-in-ceva-care-sa-fie-cu-folos-pentru-romani-prc-e2prc-80prc-9evrem-sa-facem-o-bucurie-pentru-toti-cei-care-ne-trec-pragulprc-e2prc-80prc-9d-4.jpg)

 

„Nu este vinovat numai statul pentru traiul nostru din România”

 

StiriDiaspora.ro: Vă mai întoarceți în România? Aveți planuri pentru o reîntoarcere?

Elena Cristiana Popovici: Curând nu. Eu aș vrea să ajung la pensie tot aici și să fac multe croaziere. Dar soțul visează la o pensie undeva în România, retrași la o cabană undeva cu multă vegetație și multe animale. Cu ajutorul Lui Dumnezeu să ajungem sănătoși, vom vedea unde rămânem.

 

StiriDiaspora.ro: Ce considerați că ar trebui să facă autoritățile din România pentru ca românii să nu mai plece din țară, iar cei plecați să se reîntoarcă?

Elena Cristiana Popovici: Aici mă abțin, nu știu să răspund la întrebarea asta și chiar nu vreau sa greșesc cu ceva sau să afecteze pe cineva vorbele mele. Suntem toți cu liber arbitru lăsați de Dumnezeu, deci toate deciziile ne aparțin și nu este vinovat numai statul pentru traiul nostru din România. Cu toții dacă ne-am asuma câte o vina ar fi ceva…

 

StiriDiaspora.ro: Un sfat/un cuvânt de încurajare pentru românii care vor să devină antreprenori în Belgia? 

Elena Cristiana Popovici: Dacă vrei poți și pe Lună! Numai să vrem să facem ceva, că sigur reușim!

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel