EXCLUSIV  Alexandru Stratulat (Sourceless), românul care revoluționează Internetul: „Este o revoluție industrială a Web-ului. Nu există altă variantă“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Alexandru Stratulat este românul care ar putea deține cheia viitorului Internet. Al unui Web mai rapid decât clasicul World Wide Web (www.), mai eficient şi mai sigur pentru utilizatori. Sourceless este numele proiectului 100% românesc care promite un nou web și „o chestiune funcțională pe care putem să o dăm viitorului“. 

Sourceless este numele viitorului Internetului. Concret, este vorba despre un sistem hibrid de Blockchain: public şi privat, care îi permite fiecărui utilizator să lase la vedere doar acele date pe care chiar doreşte să le facă publice.

Un alt nume pe care merită să îl rețineți este Alexandru Stratulat - românul care scrie o nouă pagină din istoria Internetului. Constănțeanul este cel care a creat limbajul de programare al Sourceless. Un Internet care are la bază tehnologia Blockchain este ceea ce numim web 3.0. „Este o revoluție industrială a Web-ului. Nu există altă variantă, este mult mai sigur“, afirmă Alexandru Stratulat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.

Alexandru Stratulat (Sourceless), românul care revoluționează Internetul

 

Ce este Sourceless, ce reprezintă un Blockchain, ce aduce în plus Sourceless față de alte tehnologii similare și de ce toată lumea va adopta acest nou tip de web, vă invităm să descoperiți în cele ce urmează.

 

1. De mai bine de trei decenii folosim clasicul www - World Wide Web. După ce Internetul a devenit mai interactiv, a primit denumirea de web 2.0. Iată că acum totul a ajuns la un alt nivel și putem vorbi despre noul tip de web - web 3.0. Ce înseamnă de fapt și ce aduce nou World Wide Blockchain?

Cred eu că lucrurile trebuie puțin descrise. Dacă vorbim despre prima variantă de web, este foarte simplu: era un web care putea fi doar „citit“. Puteai doar să citești informațiile, nu să intervii să redactezi, editezi... Web. 2.0 a devenit interactiv. Adică a putut fi citit + scris. Indiferent de informație sau cum o denumim. Iar web 3.0 înseamnă citit, scris + deținut în proprietate.

Pe când la web 2.0 putem doar să „închiriem“ o adresă. Niciodată o persoană nu poate să dețină acel domeniu în proprietate. Nici măcar marile companii de genul Google nu dețin o adresă, ele vin și închiriază de la w3c, ICANN și așa mai departe. De aici se poate scoate și o mică poveste. Cei șapte oameni care controlează www - ul și internetul, adică conexiunile fizice la Internet, sunt dintr-o poveste demnă de Harry Potter. Exisă șapte chei prin care pot opri internetul. Sunt reguli, de exemplu nu au voie nici măcar să zboare împreună doi dintre deținătorii acestor chei în același avion.

Alexandru Stratulat: „Se întâmplă acum, este o revoluție industrială a Web-ului. Nu există altă variantă“

 

2. Ce este de fapt acest BlockChain? Este această tehnologie accesibilă și celor mai puțin familiarizați cu tehnologia?

Revenind la web 3.0, în acest moment eu pot să dețin o cantitate digitală de informație, cu ajutorul blockchain-urilor.

Deși foarte mulți omeni sunt contra, nu există nicio altă variantă decât cu blockchain. De la  web 1.0  am trecut la web 2.0... Ne-a întrebat cineva dacă vrem? Nu, a fost o trecere firească, este evoluția tehnologică. Dacă mașinile devin din ce în ce mai puțin poluante sau mai performante, te întreabă cineva pe tine ca persoană dacă vrei? Nu. Ajungi în timp să adopți evoluția.

Asta se întâmplă acum: este o revoluție industrială a Web-ului. Nu există altă variantă. Nu vorbim doar despre faptul că deținem, dar este mult mai sigur.

Alexandru Stratulat (Sourceless), românul care revoluționează Internetul: „Este o revoluție industrială a Web-ului. Nu există altă variantă“

3. Cu ce diferă Sourceless Blockchain față de un blockchain obișnuit? Ce aduce în plus?

Deținem acum o performanță mult mai mare decât cele mai mari companii de securitate din lume, din zona securității digitale din lume. Fiecare utilizator o să dețină, pe telefon, o variantă de web, cel puțin în Sourceless pe astea ne-am axat, este unul dintre principalele puncte - deținem un seif digital mult mai performant și mai sigur, din toate punctele de vedere, chiar decât sistemul bancar de astăzi. Blockchain-ul ne ajută să scalăm de la ceea ce avem acum. Se referă la o deținere a informației.

Eu pot să dețin o informație, poate o poză - deși o lăsam pe undeva -, ne referim la o deținere a informației. Și aici vorbim despre NFT-uri - Non-fungible token, un jeton nefungibil, adică o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Foarte mulți spun: „o prostie! Niște imagini, s-au vândut cu milioane de dolari!“. Perfect de acord. Dar vorbim despre o economie și o democrație simple. E o unealtă. Pur și simplu plătești pentru că îți dorești să deții unicitatea respectivă.

Dar dacă vorbim și, cel puțin Sourceless asta încearcă să îndeplinească, este să luăm cantitatea asta digitală de informație - de exemplu cartea noastră de identitate. El este în mod public anonim. Dar dacă noi vrem să îl punem la  dispoziția autorităților sau unei companii, atunci  doar acelora cărora eu le dau dreptul și numai ei pot vedea această informație. Pentru că eu sunt deținătorul. Nu mai poate nimeni să intervină și să vândă datele către terțe companii.

Știți cât costă identitatea noastră digitală, preferințele noastre, ceea ce căutăm pe Internet? La nivel mondial există o medie de 50-70 de dolari... Noi totuși venim cu „împachetarea“ informației digitale. NFT-ul ce face? Îmbracă: adică știi că sunt acolo, dar nu știi cine sunt.

Alexandru Stratulat: „Într-un web ideal, așa cum l-am conceput noi, identitatea noastră nu mai poate fi furată. Eu dețin informația asta și nimeni altcineva“

 

4. Înțeleg că riscul de expunere la malware, viruși sau de compromitere a datelor este practic inexistent. Poate fi platforma accesată din orice țară/continent?

Ce se întâmplă de fapt. În blockchain noi avem identitatea str.Xpersoana. Am considerat că tot ceea ce trebuie să construim este să ne bazăm de la bun început pe o identitate de tip DAO (Descentralized Autonomous Organization). Adică o organizație descentralizată care se autoguvernează, independent de orice formă de control central. Bitcoin este primul DAO curat de pildă. Noi avem un șablon să zicem, avem niște reguli, și niște date. Mai departe, orice modificări care se vor face, orice utilizator care va avea str.xpersoana sau str.business va putea într-un mod real, democratic, vota orice schimbare ar putea surveni. De exemplu acum nu acceptăm pariuri online sau pornografie. La un moment dat, vom supune la vot dacă se dorește permisiunea acestor domenii. Acest DAO este ca un registru de date, ca o bază de date, doar că este encriptată de la bun început.

Să ne imaginăm un bloc imens, cu sute de apartamente. Fiecare apartament e deținut în proprietate de cineva, existent, cu o identitate desigur, dar public anonim - de un str. Noi vrem ca fiecare aici să își construiască o identitate. În ecosistem sunt validat ca o identitate, nu mai pot să dețin o alt identitate. Pentru că deja se vede în sistem că exist undeva. În acest fel nu mai pot fi clonate siteuri de exemplu. Nu mai pot suprapune identitatea băncii x peste identitatea mea de exemplu, pentru că sistemul mă vede. Sunt str.alex, nu am cum sa fiu str.bancax. Astfel de atacuri ar trebui deja să nu mai existe. Sunt de 20 de ani și încă mai există și funcționează astfel de scam-uri.

În Sourceless, blockchain-ul nu mai permite. Noi dăm o identitate unică, un nod în blockchain. Str.alex are identitatea lui, are în spate un ID (buletin, card, orice alte date). Tot conceptul se numește Proof of Existance (POE). Nu se mai permite tehnologic existența unei duble adrese. Pentru că blockchainul vede: Pai stai, nu ești tu ăsta? Nu ai tu cheile astea: Nu poți să te dai drept altceva.

Alexandru Stratulat (Sourceless), românul care revoluționează Internetul: „Este o revoluție industrială a Web-ului. Nu există altă variantă“

„Una dintre promisiunile Sourceless este: banii trimiși = banii primiți“

 

5. Avem o comunitate foarte importantă de români în diaspora. Ar putea aduce Sourceless un beneficiu acestora?

Definiția această a ownership-ului se traduce ușor: fără intermediari. De exemplu utilizatorul vrea să trimită o sumă de bani către utilizatorul b. str.a trimite suma de bani către str.b, fără alți intermediari, alte comisiune, resurse etc. Rămâne un nod în rețea care scrie un contract: la data de..., str.a a trimis către str.b o suma de bani, tranzacție care este văzută de str.x, care o validează. Atât. Str.x verifică doar dacă adresa este valida, dacă cantitatea de bani există și atunci pur și simplu o validează și atât.  „Costă“ un Mb de date, atât. Nu mai este nevoie, ca la bitcoin de exemplu, de consumarea unei cantități imense de energie. Avem 0 taxe și consum extrem de mic de date.

Avem vreo 6 milioane de români care muncesc în diaspora. Oameni care trimit constant bani în țară. În 2021, la nivel mondial, incluzând și Revolutul, exista o medie de 5,5% costuri doar în comisioane. Enorm. Vorbim,  în 2021, de 48 de miliarde de dolari doar in comisioane.

Noi lucrăm ca, în câteva luni, să emitem și propriile carduri sub sigla noastră. Astfel, cineva care lucrează în Alaska de exemplu și are cardul acesta și are acasă soție, copil, mamă, să poată să trimită acasă exact cantitatea de bani pe care o dorește, fără a pierde nimic „pe drum“, prin comisioane.

Una dintre promisiunile noastre este: banii trimiși = banii primiți. Posibilitatea aceasta poate fi reală doar dacă folosești o criptomonedă.

„Oferim o platformă pe care oricine poate veni să construiască, gratuit. Noi de fapt venim să reparăm defectele www-ului“

 

6. Și totuși, tehnologia despre care vorbim este una de viitor, pe cale de expansiune. Ați primit oferte din străinătate, de a duce acest proiect sau de a-l vinde altor țări? Cum de ați ales să rămâneți în România?

Am primit. Din toate punctele de vedere... Nu vreau să plec! E și un orgoliu personal. Suntem din toată țara aici. Avem estimarea de la câțiva investitori americani... la începutul dezvoltării tehnologiei am primit personal de la americani o bursă și credite de 500.000 de dolari pentru a merge acolo și a dezvolta tehnologia acolo. Nu am fost de acord. E o ambiție personală, ține și de ego-ul meu de IT-ist, dar chiar e și o chestie personală dincolo de bani.

Vorbim de un alt web și de o chestiune funcțională pe care putem să o dăm viitorului. Eu chiar cred în lucrul acesta. Indiferent ce s-ar întâmpla, costă enorm tot ceea ce facem: un blockchain deschis și fără taxe, care să rămână așa. Noi venim și oferim de fapt o platformă pe care oricine poate veni să construiască. Noi nu avem competitor. Poate ar fi www-ul. Dar nu, nu vedem așa. Noi de fapt venim să reparăm defectele www-ului. Vorbim de asigurarea datelor la un mod extrem, fără costuri.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel