Ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău: „Vremea prejudecăţilor legate de românii din Spania şi Italia a trecut demult“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, a fost invitata emisiunii "Ambasador Radio România Internaţional" cu ocazia Zilei Naționale a României. Excelența Sa a vorbit despre cum sunt văzuți românii în Italia dar și în Spania, precedenta sa misiune find în această țară.

Întrebată dacă există diferenţe semnificative între comunităţile de români din Italia faţă de cele din Spania, Gabriela Dancău a declarat că românii au fost foarte bine acceptați în aceste țări, dar, sigur, fiecare trăiește diferit, fiind vorba despre țări distincte. Cu toate acestea, Excelența Sa a afirmat că „vremea clişeelor şi a prejudecăţilor legate de românii din Spania şi Italia a trecut demult“.

„Inevitabil, românii care trăiesc în state diferite tind să se adapteze la societatea gazdă, la specificul acesteia. Aş porni mai degrabă de la asemănările dintre Italia şi Spania, de la poziţionarea geografică, la limbile uşor de asimilat de către comunitatea românească. Nu întâmplător, legăturile comune de limbă, cultură şi istorie dintre Spania şi România, şi Italia şi România cred că au permis stabilirea a peste un milion de români în fiecare dintre aceste două state. Este un semn în plus că avem de-a face cu nişte state ai căror cetăţeni sunt foarte primitori, altfel ar fi greu de imaginat familii stabilite în Italia şi Spania, care acum se află deja la a doua generaţie“, a declarat Ambasadoarea României în Italia, pentru RRI.

E.S. Gabriela Dancău: „Vremea prejudecăţilor legate de românii din Spania şi Italia a trecut demult“

 

Excelența sa a precizat că românii din Italia sunt bine integrați iar contribuţia lor la bunul mers al societăţilor gazdă este esenţial.

„Îndrăznesc să spun că problemele nu le pun atât de mult societăţile gazdă, cât conaţionalii care se pun în situaţii de multe ori de dificultate. Şi când ne confruntăm cu astfel de situaţii, am găsit întotdeauna sprijin şi deschidere din partea autorităţilor statelor gazde, identificând de fiecare dată soluţii punctuale. Vorbesc oricum de cazuri izolate.

Comunităţile de români au atins vârsta maturităţii la peste 20 de ani de migraţie. Sunt familii bine integrate, cetăţeni care ori desfăşoară activităţi în domenii esenţiale, fie că e vorba de munci domestice, agricole sau medicale. Foarte mulţi ocupă poziţii de top în sectoare greu accesibile aici, în Italia, iar contribuţia lor la bunul mers al societăţilor gazdă este esenţială. E o certitudine că vremea clişeelor şi a prejudecăţilor legate de românii din Spania şi Italia a trecut demult“, a mai spus Gabriela Dancău potrivit Rador.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel