Belgia. Doi români au atacat cu un buldozer o bancă aflată la parterul unei case: „S-au ascuns într-un dormitor. Se temeau pentru viața lor“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
©  rdb
© rdb

Procesul împotriva a doi români presupus a fi implicați în spectaculosul atac asupra unei sucursale bancare din Nieuwenrode (Kapelle-op-den- Bos) în septembrie 2020 a început marți în fața tribunalului corecțional din Bruxelles.

Filiala comercială, cu o locuință familială deasupra, a fost demolată cu un buldozer. "Eram îngroziți", spune victima Sonja Thielemans, care a stat față în față cu unul dintre agresori.

În noaptea de 22 spre 23 septembrie, Paddegatstraat a fost speriată de un zgomot infernal. Trei infractori mascați tocmai furaseră un buldoexcavator și demolaseră peretele lateral al sucursalei locale a băncii CRELAN, în speranța de a fugi cu bancomatul.

Directoarea sucursalei dormea în apartamentul de deasupra sucursalei bancare, împreună cu soțul ei și cei doi copii adolescenți.

"Aveam o regulă în casă conform căreia nu aveam voie să luăm telefoanele mobile în dormitor", a declarat victima Sonja Thielemans. "Am coborât să le iau, am aprins lumina și am deschis perdelele. Unul dintre agresori s-a uitat direct la mine. Ceea ce mi-a rămas cel mai mult în minte din acea noapte este că au continuat să o facă în timp ce noi eram încă sus. Nu am înțeles niciodată acest lucru. Toată lumea știe că poți dărâma o casă cu un buldozer".

Belgia. Doi români au atacat cu un buldozer o bancă aflată la parterul unei case

 

Datorită acțiunii rapide a poliției locale, infractorii au fugit în cele din urmă fără pradă. Au fugit cu o mașină aflată la câteva străzi distanță, care a fost recuperată câteva ore mai târziu în Breda, Olanda.

Potrivit avocatului victimelor, familia a fost îngrozită în timpul raidului de 12 minute. "Au simțit impactul buldozerului de până la șase ori", a pledat avocatul Mark Herssens. "Familia s-a ascuns într-un dormitor baricadat. Nu știau ce îi aștepta și se temeau pentru viața lor. Cu ajutorul telefonului mobil, au luat legătura cu unul dintre vecinii de vizavi, care le-a spus ce se întâmplă afară. Acesta a fost un eveniment foarte traumatizant. După faptă, copiii nu au îndrăznit să iasă afară timp de săptămâni întregi și se panicau la cel mai mic zgomot noaptea", citat de nieuwsblad.be.

„S-au ascuns într-un dormitor. Se temeau pentru viața lor“

 

Poliția judiciară federală din Halle-Vilvoorde a reușit în cele din urmă să identifice doi dintre cei trei presupuși autori pe baza testelor ADN. Este vorba despre doi români aflați în prezent în închisoare în Italia pentru infracțiuni similare. Întrucât cei doi nu pot fi predați deoarece în prezent execută o pedeapsă cu închisoarea, ei riscă să fie condamnați în contumacie. După ce își vor ispăși pedeapsa în Italia, vor fi predați Belgiei.

"În Belgia, ei au un cazier judiciar gol", spune avocatul Mark Herssens. "Dar acum se află în închisoare în Italia pentru un jaf violent la o benzinărie și au comis infracțiuni și în Austria și Marea Britanie. Este păcat că nu există un cazier judiciar european. Oameni ca aceștia merg în toată Europa și continuă să comită infracțiuni".

Parchetul din Halle-Vilvoorde a cerut 6,5 și 6 ani de închisoare pentru cei doi inculpați. Cel de-al treilea suspect nu a putut fi identificat niciodată. Victimele cer despăgubiri de puțin peste 30.000 de euro. Verdictul cade pe 2 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel