Băncile italiene, în dificultate. Statul intervine din nou

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Ministrul italian al Economiei analizează o serie de posibile măsuri de intervenţie în sprijinul băncilor, dacă situaţia o va cere. 

Ministrul italian al Economiei analizează o serie de posibile măsuri de intervenţie în sprijinul băncilor, dacă situaţia o va cere, a declarat luni pentru Reuters o sursă guvernamentală, semn că există îngrijorări în rândul coaliţiei guvernamentale de la Roma cu privire la impactul creşterii randamentelor la titlurile de stat asupra băncilor.

Băncile italiene, care deţin portofolii de aproximativ 375 miliarde euro de obligaţiuni guvernamentale italiene, au fost afectate de creşterea diferenţei dintre randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale italiene şi cele germane, ca urmare a preocupării pieţelor cu privire la planurile bugetare ale coaliţiei la putere la Roma.

Sursa citată de Reuters susţine că premierul Giuseppe Conte i-a cerut mministrului Economiei, Giovanni Tria, să elaboreze posibile măsuri pentru sprijinirea băncilor, dacă situaţia o va impune. Aceaşi sursă a adăugat însă că formaţiunea politică Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem), care împreună cu Liga (extrema dreapta) formează coaliţia la putere, se opune utilizării de fonduri publice pentru a consolida capitalul băncilor cu probleme. În schimb, Mişcarea 5 stele este deschisă la ideea de a oferi garanţii publice care să ajute la fuzionarea unor bănci, a adăugat sursa.

Potrivit unui articol publicat luni în cotidianul italian Corriere della Sera, Guvernul de la Roma este gata să sprijine băncile italiene cu credite, garanţii de stat şi alte măsuri, în situaţia în care spread-ul, diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale italiene şi cele germane, va atinge un nivel nesustenabil.

Sâmbătă, ministrul Economiei, Giovanni Tria, aprecia că actuala diferenţă dintre randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale italiene şi cele germane, care începând din luna mai şi până în prezent s-a dublat de la 150 până la 315 puncte de bază, este una dăunătoare dar a adăugat că "deocamdată" băncile italiene nu sunt în pericol.

Cele patru mari bănci italiene, UniCredit, Intesa SanPaolo, UBI şi Banco BPM, se numără printre instituţiile de credit supuse testelor de stres derulate la nivel european pentru a identifica dacă sunt capabile să facă faţă unui şoc economic. Rezultatele acestor teste vor fi publicate vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel