Avocatul Poporului, despre cazul Sorinei Săcărin. Ce arată monitorizarea post-adopţie

Andreea Cosma |
Data publicării:

Autorităţile publice şi-au însuşit Recomandările Avocatului Poporului (AP) în cazul Sorinei Săcărin, fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut de o familie de cetăţeni români cu domiciliul în SUA, iar monitorizarea post-adopţie arată că demersul a fost favorabil minorei, potrivit unui comunicat al AP, transmis, luni, AGERPRES.

"În urma apariţiei în presă, în luna iunie 2019, a cazului preluării spre adopţie a minorei Sorina Săcărin (Lucan înainte de adopţie), Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a demarat o amplă anchetă, a identificat o serie de deficienţe în derularea procesului şi a emis o serie de Recomandări către: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, Primăria Oraşului Baia de Aramă. În cadrul investigaţiilor şi demersurilor realizate pe parcursul a aproape un an de zile, Avocatul Poporului a constatat că autorităţile publice implicate şi-au însuşit Recomandările instituţiei, situaţia minorei este gestionată conform prevederilor legale în vigoare, iar documentele de monitorizare post-adopţie exprimă favorabilitatea acestui demers, recomandând continuarea lui", precizează AP.

Avocatul Poporului a luat la cunoştinţă, între altele, de faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) implementează un proiect prin care, până la sfârşitul anului 2023, actuala reţea de asistenţă maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane, iar toţi asistenţii maternali existenţi în prezent în sistem, precum şi cei noi angajaţi prin proiect, respectiv 15.000 de asistenţi maternali din sistem, vor beneficia de formare profesională continuă.

Autoritatea s-a angajat să ţină cont de de recomandarea Avocatului Poporului, în elaborarea propunerii de politică publică, privind îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor alternative la îngrijirea în instituţii. Totodată, urmare a unei alte recomandări formulate de către Avocatul Poporului, ANPDCA a dat asigurări că, printr-un alt proiect, asistenţii maternali vor beneficia de formare profesională, mai ales sub aspectul asigurării unui suport emoţional adecvat, atât pentru copilul adoptabil, cât şi pentru asistentul maternal şi eventual familia acestuia în vederea realizării cu succes a integrării copilului în familia adoptatoare, potrivit AP.

Cazul Sorinei a stârnit reacţii puternice în vara anului trecut, în urma apariţiei unei înregistrări în care procurorul de caz a târât copilul pentru a-l aduce părinţilor adoptivi. La finalul lunii iulie, judecătoria din Slatina a decis că Sorina Săcărin poate părăsi România alături de familia adoptivă.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza, a declarat pe 22 ianuarie că monitorizările post-adopţie realizate de autorităţile americane pentru Sorina Săcărin arată o integrare lină a acestui copil. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel