Avioanele prezidențiale ale lui Ceaușescu și Iliescu au fost vândute la licitație

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Avioanele prezidențiale ale lui Ceaușescu și Iliescu au fost vândute la licitație
Avioanele prezidențiale ale lui Ceaușescu și Iliescu au fost vândute la licitație

Cele două avioane prezidenţiale ROMBAC au avut un preţ de pornire de 25.000 de euro. Ceauşescu l-a folosit pe al lui timp de 4 ani.  A fost primul avion de pasageri cu reacţie produs în România. Iar cu Rombac, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls-Royce

Și avionul prezidenţial ‘Negreşti’, folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu, a fost adjudecat în licitaţie cu 165.000 de euro. Acesta este ultimul avion ROMBAC 1-11 construit în România.

Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria Tezaur, iar vânzarea s-a făcut în acţiunea de lichidare a patrimoniului fostei întreprinderi de stat Romavia.

Şi limuzina Hillman Hunter, din 1974, are o poveste. Ea a fost primită de Nicolae Ceauşescu de la şahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, iar preţul de pornire a fost de 4.000 de euro. Viteza maximă la care poate ajunge limuzina este de 145 de km/h şi are 54 de cai putere. Hillman este una dintre cele mai vechi mărci auto din Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel