Avertizare meteo: Cod galben de căldură în aproape toată țara

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Record de căldură: 4 iulie devine cea mai fierbinte zi din istorie, iar meteorologii emit avertismente
Record de căldură: 4 iulie devine cea mai fierbinte zi din istorie, iar meteorologii emit avertismente

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare cod galben care vizează un val de căldură care afectează aproape toată țara, mai puțin zona centrală.

Potrivit ANM, duminică, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar luni și marți se va restrânge spre regiunile sudice și estice.

Local în zonele de câmpie va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

La începutul săptămânii viitoare, treptat vremea va deveni instabilă, luni în special în vestul și nord-vestul țării, iar marți și în nord, nord-est, centru și sud-vest.

 

Vezi și 

 

Cum afectează căldura extremă femeile însărcinate și cât de periculoasă este pentru bebeluși

 

Pe măsură ce lumea se încălzește, oamenii de știință înregistrează o creștere a nașterilor premature precum și a copiilor subponderali.

La fel ca în multe alte părți ale lumii, valurile de căldură sunt din ce în ce mai frecvente, mai intense și mai lungi, ajungând chiar un pericol real pentru femeile însărcinate. O astfel de căldură acută reprezintă o problemă deosebită pentru femeile însărcinate, care sunt mai vulnerabile la ea.

National Geographic a intervievat femei însărcinate și mame care abia au născut, membri ai familiilor acestora, lucrători din domeniul sănătății și lideri ai comunității din Kilifi pentru a înțelege modul în care căldura extremă afectează sănătatea mamei și a nou-născutului. Un lucrător din domeniul sănătății le-a spus că au fost observate mai multe complicații la naștere și mai multe nașteri premature.

Un număr din ce în ce mai mare de cercetări științifice sprijină această observație, sugerând că temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit în timpul zilei și nopțile mai călduroase pot duce la o creștere a rezultatelor adverse pentru femeile însărcinate.

Acestea variază de la riscuri mai mari de naștere a unui copil mort - când copilul se naște mort după cel puțin 20 de săptămâni de gestație - la șanse mai mari de naștere prematură, în care copilul se naște înainte de 37 de săptămâni, în loc de termenul complet de 40 de săptămâni.

Unele studii sugerează că temperaturile mai ridicate au dus la mai mulți nou-născuți cu greutate mai mică, ceea ce poate duce la complicații de sănătate pentru copil. O analiză recentă a 70 de studii realizate în 27 de țări, inclusiv în Statele Unite, China, câteva țări europene și din Africa Subsahariană, a arătat că pentru fiecare creștere a temperaturii cu 1,8 grade Fahrenheit, riscurile de naștere prematură și de nașteri mortale cresc cu 5 procente.

 

 

Impactul căldurii extreme asupra sarcinii

 

Deși oamenii de știință nu au reușit să identifice perioadele din timpul sarcinii în care căldura extremă prezintă cel mai mare risc, expunerea la căldură acută pare să cauzeze probleme atât în stadiile timpurii, cât și în cele târzii.

Ceea ce complică toate aceste studii este faptul că nu există semnături unice (cum ar fi o mutație specifică) care să poată lega o naștere moartă individuală sau o naștere prematură de un eveniment de căldură extremă, spune Lyndsey Darrow, epidemiolog la Universitatea Nevada din Reno.

Cercetătorii au folosit seturi de date pe termen lung pentru a potrivi duratele și datele de sarcină cu datele de temperatură pentru a înțelege cât de mult și ce aspecte ale căldurii - intensitatea și sau durata acesteia - dăunează acestui segment vulnerabil al societății.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel