AVERTISMENT german privind 10 august: „Știm exact ce s-a întâmplat. Guvernul conduce pe contrasens”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, spune, într-un interviu acordat Deutsche Welle, că „în România, legislația se modifică pentru protecția unor politicieni corupți. Aceasta nu mai este o democrație”. El mai afirmă că este „complet greșit” și „complet strâmb” să compari intervenția jandarmilor din 10 august cu modul în care au acționat forțele de ordine la protestele din Franța. El a cerut „identificarea și pedepsirea făptașilor din spatele faptășilor”.

„Pentru noi este important cum vor fi tratate dosarele închise, în contextul în care se dorește atacul prin recurs în anulare a tuturor cazurilor judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție în ultimii patru ani. Într-o astfel de situație se poate ajunge la repetarea tuturor proceselor, fapt ce ar provoca un volum de muncă peste putința magistraților, iar multe cazuri s-ar prelungi până la termenul de prescriere. În opinia mea, acesta este și scopul: mulți făptași deja condamnați pentru fărădelegile comise ar urma să scape de pedepse. Dar o asemenea evoluție nu corespunde normelor unui stat de drept și cetățenii României nu vor avea înțelegere pentru așa ceva", a declarat înaltul oficial german.

 

„Trebuie să ai grijă, când faci comparații, să nu fie strâmbe”

 

Întrebat despre declarațiile premierului Dăncilă, care a spus că și Germania și Franța ar trebui să fie astfel monitorizate, pentru că și acolo există corupție, Gunther Krichbaum a reacționat tranșant.

„Trebuie să ai grijă, când faci comparații, să nu fie strâmbe. Fiecare încălcare a legii, în orice țară, este deja în plus. Vorbim însă despre o altă cantitate și altă calitate. Știu, de exemplu, că ministrul dumneavoastră de Interne compară protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franța. Complet greșit! Complet strâmb! Franța este o țara în care statul de drept funcționează, în care independența justiției este respectată. În România nu e cazul. Aici apar modificări în legislație cu dedicație pentru protecția unor politicieni corupți, pentru a-i scăpa de pedepse. Aceasta nu mai este o democrație, ci o democrație controlată, care nu corespunde cadrului Uniunii Europene. Astfel de cazuri există și cu atât mai mult trebuie prelungită existența MCV. Ar fi de dorit să poată să dispară de pe o zi pe altă, dar pentru asta ar trebui să dispară și motivul existenței sale", a spus Gunther Krichbaum pentru DW.

Citește și Protest Diaspora 10 august. Rareș Bogdan: „ADEVĂRUL va ARUNCA în aer SCENA POLITICĂ. Va fi DEVASTATOR"

El a ținut să dea asigurari că Germania cunoaște exact ce s-a întâmplat la 10 august și a cerut „identificarea și pedepsirea făptașilor din spatele faptașilor".

„Secretarul de stat care a reprezentat-o la întâlnirea cu noi pe doamna ministru ne-a dat asigurări că fiecare caz este investigat, că anchetele sunt în derulare, inclusiv cele ce privesc Jandarmeria. A încercat să-mi spună că la acea acțiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis să îi spun că știm exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, că nu erau doar din București. Și sper că Guvernul a înțeles asta. Și-mi doresc – pentru cei care nu au făcut altceva decât să-și exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor – că toate aceste abuzuri să fie rapid clarificate iar responsabilii să fie pedepsiți. Și nu doar prin găsirea unor acari Păun, ci și prin identificarea și pedepsirea făptașilor din spatele faptasilor", a mai spus oficialul german.

 

„Nu-i va conveni domnului Toader să o vadă pe doamna Kövesi pe o poziție și mai influentă, la nivel european”

 

Președintele comisiei pentru afaceri europene a mai criticat și modul de reacție a guvernului față de observațiile Comisiei europene în cadrul MCV. „(...) E ca atunci când ești un șofer-fantomă pe autostradă, când conduci pe contrasens, ți se atrage atenția că ești pe banda greșită iar răspunsul tău e ”Nu, nu, nu eu sunt pe banda greșită, ci sutele de mașini care îmi vin din față!”".

Întrebat despre faptul dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a lămurit în privința motivelor pentru care România nu susține candidatul român la șefia Parchetului European, Gunther Krichbaum a răspuns: 

Citește și Toader, SOMAT să înceteze orice OPOZIȚIE la CANDIDATURA lui Kovesi la Parchetul european

„Nu. Nu am putut să obțin lămuriri. A încercat chiar să evite aceste întrebări neplăcute. A făcut-o începând prin a ne spune că nu el a demis-o pe Laura Codruța Kövesi de la conducerea DNA, ci președintele român. Nu am venit să ascultăm platitudini formal-juridice. Știm foarte bine cum a decurs toată istoria și cum s-a ajuns până la sentința Curții Constituționale. Sunt convins că nu-i va conveni domnului Toader să o vadă pe doamna Kövesi pe o poziție și mai influentă, la nivel european. Dar astfel avem și întreaga dimensiune a problemei: doamna Kövesi a exercitat foarte bine misiunea de conducere a Parchetului Anticorupție, este respectată în plan internațional, are o reputație foarte bună în Europa, îi este recunoscut curajul și a riscat foarte mult, inclusiv riscuri personale asumate. Personal, cred că este foarte potrivită pentru șefia Parchetului European. Și mi-aș dori ca Guvernul României să îi fie alături”.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel