Autobiografia Papei Francisc, primele fragmente publicate. Papa povestește cum s-a îndrăgostit: "E normal, altfel n-am fi umani"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Mesajul emoționant al lui Papa Francisc delegaților COP28: „Concentrați-vă pe viitorul copiilor”
Mesajul emoționant al lui Papa Francisc delegaților COP28: „Concentrați-vă pe viitorul copiilor”

Au apărut primele fragmente din autobiografia Papei Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, care va fi publicată integral foarte curând. 

Autobiografia Papei Francisc, intitulată „Viața. Povestea mea în istorie” , va fi lansată în America și Europa de editura HarperCollins. Papa Francisc a scris-o împreună cu Fabio Marchese Ragona, un bun prieten al său și totodată corespondent al Mediaset Vatican.

Este povestea a 88 de ani din viața lui Jorge Mario Bergoglio, împletită cu marile evenimente ale istoriei, de la Hiroshima până la pandemie. Corriere della Sera este primul ziar din lume care a publicat câteva fragmente: 

„Nonna Rosa, bunica mea paternă, a fost o persoană fundamentală în educația mea. Bunicii vorbeau piemonteza; de aceea piemonteza a fost prima mea limbă maternă. Bunicul Giovanni luptase în Primul Război Mondial. În scrisorile rudelor care au rămas în Portacomaro, în zona Asti, la casa Bergoglio din Buenos Aires a sosit vestea celui de-al Doilea Război Mondial: bărbații nu plecaseră pe front, rămăseseră pe câmp la muncă, iar soțiile vegheau ca nu cumva forțele militare să vină să-i ia forțat în armată. Astfel era nevoie de un semna: Dacă femeile purtau haine în culori stridente, bărbaţii erau nevoiți să fugă să se ascundă, iar dacă purtau alb, bărbații puteau continua liniștiți muncile agricole. 

Autobiografia Papei Francisc. Iubita din tinerețe

 

"În acel an la seminar am fost îndrăgostit: e normal, altfel n-am fi ființe umane. Avusesem deja o iubită în trecut, o fată foarte dulce care lucra în lumea cinematografiei și care ulterior s-a căsătorit și a avut copii. De data aceasta, însă, am fost la nunta unuia dintre unchii mei și am fost uluit de o fată. Chiar mi-a făcut să se învârtă capul la cât de frumoasă și inteligentă era. Timp de o săptămână am avut imaginea ei mereu în minte și mi-a fost greu să mă rog! Apoi, din fericire, a trecut și m-am dedicat trup și suflet vocației mel," povestește papa Francisc.

 

Despre avort

 

"Trebuie să apărăm întotdeauna viața oamenilor, de la concepție până la moarte; Nu mă voi plictisi să spun că avortul este o crimă, un act criminal, nu există alte cuvinte: înseamnă a arunca, a elimina o viață umană care nu are nici o vină. Este o înfrângere pentru cei care acceptă să facă avortul, pentru că astfel devin complici: ucigași, asasini! Gata cu avorturile, vă rog!  Papa condamnă, de asemenea, „practica închirierii pântecelor, o practică inumană și din ce în ce mai răspândită care amenință demnitatea bărbaților și femeilor, copiii fiind tratați ca mărfuri”.

 

Lovitura de stat din Argentina

 

Bergoglio a ascuns și a protejat trei seminariști apropiat de episcopul argentinian Angelelli, asasinat pentru implicarea sa în problemele sociale.

„Acei trei seminariști m-au ajutat să primesc alți tineri cu risc ca ei. Cred că mă monitorizau serviciile secrete, motiv pentru care am reușit cumva să-i induc în eroare când vorbeam la telefon sau când scriam niște scrisori... Mi-au prezentat cazul unui băiat care trebuia să "evadeze" din Argentina: Am observat că semăna cu mine și așa am reușit să-l fac să scape îmbrăcat în preot și cu cartea mea de identitate. În acel moment am riscat foarte mult: dacă l-ar fi descoperit, fără îndoială l-ar fi ucis, și atunci ar fi venit să mă caute”. 

De asemenea, a încercat să o ajute pe Esther, profesoara sa comunistă, ascunzându-i cărțile: dar nu a reușit. Esther este luată, torturată, aruncată dintr-un avion. „A fost un genocid generațional”, scrie Papa, care adaugă:

„Acuzațiile împotriva mea au continuat până de curând. A fost răzbunarea unui stângist care știa cât de mult m-am opus acelor atrocități... La 8 noiembrie 2010 am fost interogat și în calitate de persoană informată asupra faptelor pentru procesul privind crimele comise în timpul regimului criminal din Argentina. Interogatoriul a durat patru ore și zece minute: un val de întrebări... După aceea, unii mi-au mărturisit că guvernul argentinian al vremii a încercat în toate felurile să-mi pună un laț la gât, dar nu a reușit. Nu au găsit dovezi pentru că eram curat”. În fruntea guvernului de atunci se afla Cristina Kirchner: de aici și răceala în relațiile lor. Acum noul președinte Javier Milei l-a invitat în Argentina , dar Bergoglio explică că încă nu s-a hotărât dacă va onora invitația.

Papa Francisc și filmele interzise

 

În carte, Papa vorbește despre Maradona , Messi și pasiunea lui pentru fotbal , dar explică de ce nu se uită la TV meciuri din Argentina.

"Era 15 iulie 1990. În timp ce frații și cu mine ne uitam la televizor în camera de recreere, au fost difuzate niște scene nu foarte decent, ca să spunem ușor, lucru care cu siguranță nu era bun pentru inimă. Nimic riscant, pentru Dumnezeu, dar odată ce m-am întors în cameră mi-am spus: „Un preot nu se poate uita la lucrurile astea”. Așa că a doua zi, la liturghie de sărbătoarea Maicii Domnului din Muntele Carmel, am făcut jurământ să nu mă mai uit la televizor!" se mai arată în carte, conform Il Messagero. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel