Austria: Românii, pe locul doi al celor mai numeroși străini din țară: "Fără ei, eram ca în 1950"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Excursie de o zi la Viena. Cum să petreci 24 de ore în capitala Austriei
Excursie de o zi la Viena. Cum să petreci 24 de ore în capitala Austriei

Românii reprezintă a doua cea mai numeroasă comunitate de străini din Austria, după germani. Directorul general al Statistics Austria a spus că fără imigranții numeroși, Austria ar ajunge ca populație la nivelul anilor 1950. 

Proporţia imigranţilor în populaţia Austriei a crescut constant, de la 21,4% în 2015 la 25,4% în prezent, arată date preluate luni de dpa de la oficiul federal de statistică.

La 1 aprilie, conform datelor preliminare, Austria avea 9.027.999 de locuitori, din care circa 217.000 germani, 140.000 români, 122.000 sârbi şi 118.000 turci.

Numărul de ucraineni care trăiesc pe teritoriul austriac a crescut de patru ori din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, de la 13.000 la începutul anului la aproape 53.000 în prezent.

"Populaţia Austriei creşte numai prin migraţie; fără aceasta, populaţia ar scădea, pe termen lung, la nivelul anilor 1950, conform prognozelor", a declarat directorul general al Statistics Austria, Tobias Thomas. 

Greutățile românilor din Austria

 

Cu toate că multor români le-a oferit de-a lungul timpului un nivel de trai mult mai bun decât în țara de origine, Austria a cauzat și câteva neplăceri celor care au ales această țară pentru a lucra: în cazul îngrijitoarelor acestea lucrau sub forma unor PFA-uri, iar sutele de agenții de plasare a forței de muncă au profitat de neștiința româncelor care au ales această meserie și le-au încaat comisioane uriașe, de multe ori plătite chiar lunar din salariu. 

O altă problemă a fost reprezentată de accederea la putere a cancelarului Sebastian Kurz, care a avut de multe ori declarații anti-imigrație, iar printre primele măsuri luate a fost tăierea alocațiilor pentru copiii imigranților care au rămas în țările de origine.

Recent însă, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, joi, că Austria a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Decizia CJUE vine după ce, în 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

Câti bani plătea Austria copiilor români

 

Suma plătită drept alocație era în Austria de 158 euro. Cancelarul Sebastian Kurz a susținut în campania electorală, fiind unul dintre argumentele populiste cu care a câștigat alegerile, că este inacceptabil ca Austria să plătească alocații 'occidentale' copiilor ai căror părinți provin din estul Europei, din țări mai defavorizate. Este important de menționat, dacă mai era este cazul, că muncitorii români din Austria plătesc impozite și contribuții la nivelul austriecilor, nebeneficiind însă de nici o derogare pe același principiu al țării "defavorizate", așadar nu se aplică aceeași măsură și când este vorba despre taxe, ci doar când vine vorba despre beneficii. 

14 000 de copii români primeau această alocație, așadar suma pe care o plătea Austria copiilor români era de aproximativ două milioane de euro lunar.

Sebastian Kurz a fost însă obligat să demisioneze ca urmare a unui imens scandal de corupție, iar în cele din urmă a părăsit Austria. Legea însă, a rămas în vigoare, iar dacă Austria nu va repara nedreptatea făcută, va face obiectul unei proceduri de infringment din partea Comisiei Europene. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel